tko će ostati kratkih rukava? /

Sindikalni vojskovođa Vilim Ribić za Direkt: 'Ovo što Vlada sad najavljuje postaje skandalozno'

Riječ je o oko milijardu i pol do dvije milijarde kuna, sindikati ne traže sve odjednom nego su spremni to razlomiti na dva dijela u dvije godine

7.12.2016.
22:30
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u samom je finišu slaganja državnog proračuna za iduću godinu, u četvrtak ćemo znati sve detalje, ali kako stvari sada stoje sindikati javnog sektora će ostati kratkih rukava ili barem ne toliko dugačkih koliko bi htjeli.

Naime, traže da Vlada hitno ispuni ugovornu obavezu o povećanju plaća za 6 posto na koje su stekli pravo početkom ove godine nakon početka rasta BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o oko milijardu i pol do dvije milijarde kuna, sindikati ne traže sve odjednom nego su spremni to razlomiti na dva dijela u dvije godine. A za dug iz prošle godine predlažu parcijalne mjesečne isplate za 240 tisuća javnih službenika. Ako Vlada ne pristane na njihove zahtjeve pokrenut će tužbe, no spominju i puno radikalnije poteze.

S nama u Direktu je bio sindikalni vojskovođa Vilim Ribić. Dakle, kakva to sredstva prisile vi spominjete, koje ćete to oružje upotrijebiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikati imaju stanovit repertoar svojih poteza koji nije neograničen, a svodi se na javni pritisak, demonstracije, štrajk i pravosuđe".

Je li do toga došlo?

"Ne znam, ali nadam se da nije. U petak imamo sastanak i nadam se da će prevladati doza ozbiljnog sagledavanja tog problema od strane vlasti. Neće sindikati ostati kratkih rukava ako ih Vlada prevari. Ostat će građani ove zemlje, njih 250.000. Ako prosječna obitelj ima tri člana, onda je to 750.000 građana".

Koliko je to novac na prosječnu plaću u javnom sektoru, ona je koliko, 6000 kuna? Oko 400 kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je. To je za ovu godinu. Postoji dug i taj dug se mora riješiti. Vlada godinu dana nije rješavala problem iako je cijela javnost na to upozoravala. Sada kada je godina dana prošla treba teret prebaciti na one koji imaju potraživanja. To su pravno utemeljena potraživanja. Za iduću godinu se traži aktivacija sporazuma, rast osnovice za šest posto. To su sindikati razlomili na dva dijela da bi državi bilo lakše".

Ukupno se radi oko 4 milijarde kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što tražimo vrijedi oko 1,3-1,4 milijarde kuna. Ali inače sam proračun je izuzetno težak. Ako se završi na sudu i ako sudovi budu presudili u našu korist, a trebali bi, tada to iznosi od 4 u jednoj varijanti, do 7 milijardi u drugoj varijanti".

Ministra Ćorić vam je na stol stavio dva posto sad i dva posto za iduću godinu, nije li to realno u odnosu na vrijeme i mogućnosti? 

"To ne može biti prihvatljivo, to je premalo i nije odgovor na naša potraživanja. Dovoljno je što se odričemo ove četiri milijarde, to je puno za državu, a država je obećala i potpisala da kada se oporavi BDP da se vrati ono što je uzeto kad nije bilo novaca".

Vlada ipak kao argument stavlja pravnu neutemeljenost tog vašeg sporazuma iz 2009 ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je krik očajnika. Sve vlade dosad su nas molile da napravimo izmjene i dopune tog sporazuma. Zašto bi nas molile da to radimo ako je pravno neutemeljeno? Ovo što Vlada sad traži postaje skandalozno".

Zadnje na što ćete pristati je 3+3 posto. Ako toga ne bude?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo pristupiti sudskoj proceduri. To je civilizirani postupak. Imamo ugovor, idemo na sud. Naši sudovi nisu pouzdani. Građani nemaju povjerenja u sudove. Nemamo ni mi jer smo iskusili grozne situacije, gotovo nevjerojatne. Ako nas sudovi ugodno iznenade, tu završavamo. Ako nas neugodno izennade, nastavljamo drugim sredstvima".

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo