JASNO I GLASNO /

Sindikalisti zagovaraju neradnu nedjelju: 'Interes društva mora imati prednost nad profitom!'

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

'Kad bi poslodavci rad nedjeljom plaćali dodaton, on im se ne bi isplatio", navode sindikalisti

2.5.2020.
16:38
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

SSSH je poručio da je neradna nedjelja pitanje interesa društva te mora imati prednost nad interesom profita, a od Vlade su zatražili da u saborsku proceduru hitno uputi izmjene Zakona o trgovini te njihovo donošenje prije parlamentarnih izbora.

"Pitanje slobodne nedjelje nije (samo) pitanje zaštite prava radnika u trgovinama već, ono što Ustavni sud već dvaput, 2004. i 2009., ne prepoznaje: to je pitanje interesa društva koji mora imati prednost nad interesom profita. Čovjek ima pravo družiti se istoga dana u tjednu s obitelji, prijateljima", stoji u priopćenju Saveza samostalnih sindikata (SSSH) koje potpisuje predsjednik MladenNovosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući izjavu ministra rada JosipaAladrovića da je o zabrani rada nedjeljom "potrebno naći dobar omjer između svjetonazorskog i ekonomskog pristupa", ustvrdili su da je imati slobodnu nedjelju pitanje društvenih vrijednosti, civilizacijski i kulturni doseg.

Aladroviću su poručili da je "posve u krivu", dodavši da to nije svjetonazorsko pitanje. Navode da to dokazuje i činjenica da građansku inicijativu "Hrvatski savez za nedjelju" čine vjerske udruge gotovo svih konfesija u Hrvatskoj, sve sindikalne središnjice i relevantni sindikati te niz organizacija civilnogdruštva koje na ovom društvenom pitanju surađuju unatoč ideološkim razlikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SSSH je odgovorio i na "neutemeljenene tvrdnje dežurnih katastrofičara počevši od raznih Huića i drugih pojedinačnih prvoboraca protiv poreza pa do dobro organiziranoga lobističkog HUP-a".

Ustvrdili su da zbog slobodne nedjelje neće biti 15.000 radnika viška u trgovini, nego da ih namjanje toliko nedostaje kada bi radnici radili u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima. Dodaju da bi se poslodavcima, kada bi povećanoplaćali rad nedjeljom, taj rad ne bi isplatio.

Naglašavaju i da sindikalni prijedlog nije apsolutna zabrana rada nedjeljom, nego regulacija u okviru radnog vremena u trgovini, u kojoj bi poslodavac mogao odabrati određeni broj radnih nedjelja, ovisno o njegovu interesu i potrebama okruženja.

SSSH i njegov Sindikat trgovine Hrvatske (STH) poručili su stoga da od Vlade očekuju hitno upućivanje u saborsku proceduru prijedloga izmjena Zakona o trgovini, na kojem se prije par mjeseci intenzivno radilo, i njegovo usvajanje prije parlamentarnih izbora, "kako bi hrvatska javnost znala kakav je stav vladajućih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo