KREŠIMIR SEVER / Sindikalist kritizirao Plenkovićevu vlast: 'Dijelili su novac poput letaka, pa tko uhvati je dobio'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

'Svi su dobivali, bez obveze. Država nije obvezala nikoga na vraćanje, da se upiše na imovinu pa to vrati.'

26.5.2020.
9:23
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever gostovao je u emisiji Studio 4 na Hrvatskoj radioteleviziji gdje je govorio o vladinom trećem paketu za oporavak gospodarstva koji će se temeljiti na očuvanju radnih mjesta i pomoći ekonomiji zbog utjecaja koronavirusa na domaću ekonomiju.

Image
SEVER ZA RTL /

'Novac je država dala i nekima koji za doček Nove godine zarade više nego tekstilna radnica za 10 godina'

Image
SEVER ZA RTL /

'Novac je država dala i nekima koji za doček Nove godine zarade više nego tekstilna radnica za 10 godina'

Pravo na tu državnu pomoć imat će firme koje su izgubile više od 50 posto prihoda tijekom koronakrize. Ali, u problemima su brojni drugi, što se može vidjeti na primjeru Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice, čuli smo se s kolegama iz Siscije koji imaju veliki problem u dobavi materijala. Nedostaje im tkanine koja ima dolazi iz Italije. Radili su tijekom čitavog vremena krize uz potporu države. No sada imaju problem. Bit će problem nizu drugih koji ne pripadaju ni turizmu, ugostiteljstvu ili prijevozu", istaknuo je Sever.

Gotovo je definitivno da Vlada neće dijeliti nove potpore bez plana kao što je to bilo u prvom setu mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je dijelila novac poput letaka, pa tko uhvati je dobio. Svi su dobivali, bez obveze. Država nije obvezala nikoga na vraćanje, da se upiše na imovinu pa to vrati. Novac je dobivao tko ga je uhvatio... Bilo je nužno, a čini se da će tako biti u trećem paketu, da se napravi probir, izbor i ranije o tome tko dobiva novac potpore, a tko ne. Da se to učinilo ranije, sigurno bi ostalo još sredstava kojih bi se dalo bolje rasporediti. Mi smo sa sindikalne strane upozoravali, ali očito to nije imalo učinka", napominje sindikalist.

Država navodno nudi 20 posto sredstava za plaćanje do puneplaće ako se skrati radno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi to još nismo vidjeli. Očito da nemamo dobre informacije. Pripremamo se na ozbiljnerazgovore nakon što se održi sjednica", naglasio je Sever i objasnio na koji način će Vlada dijeliti potpore:

"Za očekivati je da će se ići na tri mjeseca potpora. Takav je bio plan i kod prvih mjera, onaj tko je dobio potporu države na tri mjeseca, treba je imati još barem tri mjeseca da zadrži radnike. Međutim, to se sve skupa izgubilo pri formiranju prvih mjera. Vlada je popustila pritisku poslodavaca i popustila je od toga. Onda je bilo govora o 3+3 mjeseca. Na kraju se da iščitati da će mjere imati iz mjeseca u mjesec. To znači da bi trebale biti vrlo prilagodljive, vrlo fleksibilne, a pritom treba napraviti da se one primjene na što širem broju onih kojima su potrebe. Vlada ne bi trebala podleći ucjenama i strašenju od strane poslodavaca da nakon prestanka mjera ti poslodavci odmah otpuste radnike i isporuče ih Zavodu za zapošljavanje. Treba raditi na pomirbi jednog i drugog."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i da ne treba mijenjati Zakon o radu.

"Mi smo to iskustvo sa SDP-om, nažalost, koji to predlaže imali u dva navrata. Ispada da lijeva opcija liberalizira i zakon o radu i smanjuje radnička prava. Zakon o radu je i više nego dovoljno fleksibilan, čak i previše. Ako po tome treba prčkati i čačkati onda bi trebalo defleksibilizirati sustav jer se vidjelo dosad da su u ovakvim zakonima i propisima radnici bili izvrgnuti na milost i nemilost poslodavaca, pogotovo u drugim oblicima rada što je rezultirali ogromnim iseljavanjem stanovništva. Govori se da je u zadnjih desetak godina Hrvatsku napustilo oko 300.000 ljudi baš zbog problema s radom. Ni desna opcija nije dobra po tom pitanju. Na kraju ispada da tko god dođe i odluči mijenjati taj zakon, da to planira raditi preko leđa radnika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi sastanak s vladajućima i sindikalisti imaju očekivanja od njega, naravno.

"Očekujemo da nam konačno netko na vrijeme kaže što nam je raditi dalje. Naime, pred prvi vladin paket mjera bili smo pozvani na razgovor u vladu doslovno dan prije nego li je vlada uputila paket u proceduru. S druge strane, kad je išao drugi paket, premijer Plenković je obećao i da će uključitisocijalnepartnere u prvi, bili su uključeni i u drugi paket. Nas nije niti pozvao, niti smo sudjelovali. O svemu smo doznali putem medija. Nadamo se da će se to promijeniti sada pred donošenje trećeg paketa", zaključio je Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo