'Hrvati igraju sami protiv sebe' / 'Simultanka narodnih velemajstora': simbolični šahovski performans na Kalelargi povodom Dana državnosti

Image
Foto: Vijesti.hr

Novi performans Enia Meštrovića, održan na Kalelargi povodom Dana državnosti, nosi prigodan naslov "Simultanka narodnih velemajstora". Njime želi ukazati na gorku činjenicu da Hrvati, već stoljećima, igraju sami protiv sebe.

25.6.2017.
12:46
Vijesti.hr
VOYO logo

Poznati zadarski performer Enio Meštrović na zadarskoj Kalelargi postavio je na crveno-bijelo-plavoj zastavi 12 šahovskih polja s figurama i napravio šahovsku simultanku. Odjeven u crno s tamnim naočala i bijelim rukavicama, zagirao je simultanku sam protiv sebe, na svih 12 ploča koje, simbolički, predstavljaju mjesece u godini, ali i broj apostola na Posljednjoj večeri. Pobjeđuju svi koji igraju, dok su ostali pasivni promatrači, piše Zadarski.hr.

Tako izgleda novi performans Enia Meštrovića, održan na glavnoj zadarskoj ulici povodom Dana državnosti. Performans nosi prigodan naslov "Simultanka narodnih velemajstora" kojom želi ukazati na gorku činjenicu da Hrvati, već stoljećima, igraju sami protiv sebe, a samo neki od toga imaju koristi. Kaže kako je igra vremenski neograničena, u kojoj je on crna figura, ali čistih, "bijelih" ruku. Igra sam protiv sebe i važno je da igra traje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kinezi naprave grad za četiri milijuna stanovnika u roku godine dana, a mi Hrvati ne možemo napraviti državu od stoljeća sedmog", objasnio je Enio simboliku performansa okupljenim novinarima, piše Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo