GDJE JE ZAPELO PRAVOSUĐE? / Silovao djevojku usred bijela dana u Zagrebu: Da bi dobio 3 i pol godine zatvora treba proći 5 godina

Porazno je koliko su žene u Hrvatskoj, zapravo, slabo zaštićene

6.7.2018.
19:42
VOYO logo

Gnjusan zločin dogodio se jučer usred bijela dana u Zagrebu. Naime, 37- godišnji muškarac presreo je i silovao djevojku nedaleko od okretišta tramvaja u naselju Prečko nedaleko od njezine kuće. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Presreo je na putu kući i silovao: 'Samo probaj pisnuti, znam gdje živiš'

Policija ga je ubrzo uhvatila i sada se nalazi u jednomjesečnom pritvoru. No - ako je suditi po dosadašnjoj statistici - pravomoćnu presudu neće dočekati još 5 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje zapinje? 

“Pa strah me je, normalno da me strah, jer nemam povjerenja u institucije. Znači moja žena može ići tu po Savskoj Opatovini i isto je može frajer napasti”, kaže nam Boris iz Zagreba.

Muškarac je presreo djevojku na poljskom putu nedaleko od njezine kuće. Bacio ju je u travu i zaprijetio joj smrću. Da se ovako nešto može dogoditi usred dana građani nisu ni pomišljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Plaši me to jako, jer mislim nikada nisam čula da se takve stvari mogu dogoditi usred bijela dana. Inače, to se događa preko noći, ali usred bijela dana da se netko usudi ženu napasti, to me zbilja čudi”, tvrdi Jasna iz Zagreba.

Muškarac je ubrzo uhićen i trenutno je u jednomjesečnom pritvoru u Remetincu što i ne čudi ako se u obzir uzme policijska statistika. Uglavnom se uhvati oko 95 posto počinitelja, a 2017. nije bila izuzetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od 61 kaznenog dijela ostala su nam nerazriješena 4 slučaja kaznenog djela silovanja”, istaknula je za RTL Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

Procesi traju i do pet godina 

Policija očito radi svoj posao - no do problema dolazi u pravosuđu. Prosječna kazna za silovanje u Hrvatskoj je 3 i pol godine, a sudski procesi traju 5 godina. Zato i imamo jako tamnu brojku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja napomenuti i činjenicu da na svako prijavljeno silovanje stiže brojka od 15-20 žena koje silovanje uopće ne prijavljuju. Tako barem kažu iz Centra za seksualna prava.

“Osoba koja je preživjela, a nije prijavila, kada vidi što se događa ili čuje od nekoga što se dogodilo, bit će obeshrabrena, a počinitelji će biti ohrabreni”, mišljenja je Senka Sekulić Rebić iz Ženske sobe – Centar za seksualna prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No - nije samo pravosuđe krivo. Probleme, kažu, stvaraju  osuda društva i posramljivanje žrtve.

“U onom trenu kada mi pomislimo: što se toliko napila ili zašto je bila u tome ili zašto je uopće otišla u auto, mi prebacujemo odgovornost sa jedine osobe na ovom svijetu koja je odgovorna za silovanje, a to je silovatelj”, kaže Sekulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovo je samo vrh sante lede - jer u Hrvatskoj nema registra silovatelja, kazne su preslabe, a žrtve često traumatizirane neprestanim ponavljanjem svjedočenja.

Porazno je koliko su žene u Hrvatskoj, zapravo, slabo zaštićene.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo