otkriće zaprešićanke / Sigurnosni propust? U šumi kraj Gajnica pronašla dokumente s braniteljskim tajnama

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

Kada je prišla bliže hrpi papira, vidjela da je to dokumentacija vezana uz branitelje. Dokumente je skupila, odnijela kući i počela ih proučavati

25.6.2017.
16:05
Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zaprešićanka Sonja Radman Livaja u petak je, u šumi u Ponikvama kraj Gajnica pronašla dokumente s podacima o članovima 101. gardijske brigade Hrvatske vojske.

63-godišnjakinja je u petak šetala po šumi i našla razbacane papire. Kaže da joj vjerojatno ne bi privukli pažnju da na njima nije bilo više uočljivih fascikala s natpisom 'Vlada RH'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je prišla bliže hrpi papira, vidjela da je to dokumentacija vezana uz branitelje. Dokumente je skupila, odnijela kući i počela ih proučavati.

“To je dokumentacija Udruge hrvatskih branitelja 101. brigade HV-a. Unutra su imena i prezimena branitelja, njihovi telefoni, adrese, OIB… Riječ je o 140 ljudi i sigurna sam da nešto takvo ne bi smjelo biti u javnosti. I ja sam umirovljeni branitelj i dobro znam što takvi podaci znače”, kazala je Zaprešićanka za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam htjela nazvati policiju nego sam odmah zvala udrugu i dobila bivšeg tajnika Stjepana Balabanda, koji je rekao da dolazi po papire te je ustvrdio da je i sam šokiran”, prepričava dalje Sonja, koja je papire skupila u dvije kartonske kutije.

Stjepan Balaband nije se javljao na telefon, ali oglasio se predsjednik udruge Sergij Dražić, koji je u subotu preuzeo papire od gospođe Sonje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerojatno je bivši tajnik Udruge zbog neopreznosti ili nekog drugog razloga dokumentaciju ispustio iz vida “, izjavio je Dražić, koji je dokumente pregledao i ustvdrio da se radi o staroj arhivi i javnim dokumentima.

“Međutim, postoji više popisa članova Udruge, a riječ je o više od 140 ljudi, gdje su istaknuti OIB, broj osobne iskaznice, kućna adresa i broj telefona. U svakom slučaju tome nije mjesto u šumi. To je dokumentacija koju je trebalo spaliti ili uništiti na drugi način”, objasnio je Dražić. Dodao je i da udruga broji 115 članova, ali da posjeduju podatke o cijeloj brigadi, kroz koju je prošlo 7225 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je da svi podaci o braniteljima moraju biti zaštićeni te da je riječ o sigurnosnom propustu.

"U ponedjeljak ću stupiti u kontakt s gospođom Livaja kako bismo zajednički pokušali utvrditi gdje je nastao propust i tko je odgovoran, jer ovako ostaviti podatke vrlo je neodgovorno",  zaključio je ministar Tomo Medved, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo