KAKAV PROPUST U ZADRU / Šestero prvašića cijepili cjepivom kojemu je istekao rok trajanja, roditelji su u šoku: 'Ne znam kako...'

Image
Foto: Profimedia

Majka je svoje dijete na obavezno cijepljenje dovela u ponedjeljak ujutro, a istog tog dana navečer, djevojčica je dobila visoku temperaturu kao reakciju na cjepivo, no sve je trajalo samo jednu noć

13.9.2023.
19:07
Profimedia
VOYO logo

Čak šestero prvašića iz Zadarske županije cijepljeno je cjepivom za dječju paralizu kojemu je prošao rok. Roditelji su za to saznali jutros, a sve se dogodilo u ponedjeljak, u ambulanti Službe za školsku medicinu zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Kako piše Zadarski.hr, liječnica iz te službe nazvala je roditelje cijepljene dijete pa im kazala kako cjepivo neće biti dovoljno učinkovito jer mu je istekao rok trajanja. Svoje dijete, dodala je liječnica, "trebali bi docijepiti kroz mjesec dana".

"Još uvijek sam u šoku, ni sama ne znam kako se ovakve stvari uopće mogu događati. Je li moguće da netko prije cijepljenja djece nije pogledao kada mu ističe rok", zapitala se majka jedne djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje dijete na obavezno cijepljenje dovela je u ponedjeljak ujutro, a istog tog dana navečer, djevojčica je dobila visoku temperaturu kao reakciju na cjepivo, no sve je trajalo samo jednu noć.

'Trenutno nam je najvažnije da nema nikakvih nuspojava'

"Odahnuli smo kad je temperatura pala jer rijetko kada ima preko 39, ali ona se brzo oporavila. No, već u srijedu se među roditeljima počelo pričati kako je cjepivu istekao rok, što je i kod nas bilo slučaj. Kad sam pogledala u njezinu knjižicu cijepljenja, lijepo se vidi da rok ističe u 8 mjesecu 2023. godine, a ona je cijepljena 11. rujna. Nitko od nas roditelja koji smo u ponedjeljak bili tamo nije znao što to znači, kakav je rizik, kakve posljedice i reakcije možete imati cijepljenje s cjepivom kojemu je istekao rok", ispričala je majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BROJ ZARAŽENIH RASTE /

Epidemiolog Venus otkrio koja varijanta koronavirusa se širi Hrvatskom: 'To definitivno nije sezonski virus'

Image
BROJ ZARAŽENIH RASTE /

Epidemiolog Venus otkrio koja varijanta koronavirusa se širi Hrvatskom: 'To definitivno nije sezonski virus'

Nakon toga, uslijedio je poziv liječnice koja je priznala svoju pogrešku. Savjetovala je majku da djevojčicu dođe docijepiti kako bi cjepivo bilo učinkovito.

"Na moje pitanje je li sigurna u to, neodređeno je odgovorila, tako da trenutno ni sami ne znamo što napraviti. Kako sad stvari stoje, ne vjerujem da ćemo se odlučiti na ponovno cijepljenje. Trenutno nam je najvažnije da ne bude nikakvih nuspojava, a liječnica tvrdi kako su u kontaktu sa Zagrebom dobili potvrdu da od cjepiva kojemu je prošao rok ne može biti posljedica. Nadam se da će tako i biti, za sve drugo nemam riječi. Odvesti dijete s punim povjerenjem na obavezno cijepljenje i onda doživjeti da ga cijepe nečim čemu je istekao rok, još uvijek ne mogu sebi doći", objasnila je majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moguće da sestra nije provjerila rok'

Dr. Nadia Cavenago–Morović, inače voditeljica službe za školsku i adolescentsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kazala je kako se cjepivom kojemu je prošao rok cijepilo šestero djece iz Osnovne škole Privlaka, područna škola Vir.

"Danas sam se vratila s godišnjeg odmora i ne mogu komentirati sve detalje. Cjepivom za dječju paralizu kojem je rok trajanja istekao 31. kolovoza, u ponedjeljak je cijepljeno šestero djece. Riječ je o tzv. mrtvom cjepivu, što znači da djeca definitivno neće imati nikakvih nuspojava. Moguć je jedino slabiji učinak imunološkog odgovora, ali to ne znači da će djeca morati ponovno biti cijepljena. Svi roditelji djece su o tome informirani, kao i sve nadležne službe u Zadru i Zagrebu, odnosno Službe za epidemiologiju ZJZZ-a i HZJZ-a", objasnila je voditeljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kazala je dr. Cavenago-Morović, nije lako dati odgovor na pitanje što se točno dogodilo i kako je moguće da se djeca cijepe cjepivom kojemu je istekao rok trajanja.

"Teško je reći. Moguće da sestra nije provjerila datum isteka roka cjepiva. U pravilu se takve stvari nikad ne događaju, ali može se dogoditi kao i svaka druga medicinska greška koja se može dogoditi", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Gdje su nestali migranti s ulica? Profesorica svjedoči: 'Učenica mi kaže da s njih 30 bude sama na stanici'

Obavijestili su i županijskog pročelnika za zdravstvo

O cijelom slučaju, ZJZZ je informirao i županijskog pročelnika za zdravstvo dr. Marka Kolegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od roditelja cijepljenog djeteta odmah je primijetio u iskaznici imunizacije na naljepnici cjepiva da je cjepivu dana 31. 08. 2023. god. istekao rok valjanosti. Zaprimljena je izjava roditelja, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda dao im je potrebna obrazloženje da se ne očekuju nikakve nuspojave zbog primjene nevaljalog cjepiva niti neželjene posljedice po zdravlje djeteta, a koje mišljenje je potvrđeno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zagrebu", napisali su, između ostalog.

"O događaju je isti dan obaviješten Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu s ciljem dobivanja informacije o stabilnosti ovog cjepiva nakon isteka roka od 11 dana. Dana 13.09.2023. god. zaprimili smo odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu (temeljem odgovora tvrtke SwixX BioPharma) gdje se u bitnom navodi da se doze cjepiva kojima je istekao rok trajanja i nehotice su primijenjene ne smatraju valjanim te da ih treba ponoviti", stoji u odgovoru kojeg je potpisala zamjenica ravnatelja Marina Blažević Longin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo