GOSTOVAO U RTL DANAS / Sessa o Kolakušiću: 'Služi se neistinama. Prelazi granice onoga što bi sudac smio'

Hrvatsko pravosuđe nikako da pobjegne od negativne percepcije svog rada

26.4.2019.
19:18
VOYO logo

Cijela Europa gubi povjerenje u pravosudne institucije, ali Hrvatska je definitivno najgora po tom pitanju, pokazuju najnoviji rezultati  istraživanja percepcije građana Eurobarometra.

Čak 42 posto građana misli da je stanje neovisnosti pravosuđa jako loše, 34 posto da je prilično loše, dok samo 14 posto građana smatra da je prilično dobro, a poražavajućih četiri posto Hrvata smatra da je stanje vrlo dobro dok šest posto njih ne zna.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje Eurobarometra objavljeno je u okviru europskog “semafora” o stanju u pravosudnim sustavima zemalja članica EU-a. Europska komisija na taj način daje usporedni pregled neovisnosti, kvalitete i učinkovitosti pravosuđa u EU državama.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa smatra da treba odijeliti dojam i percepciju od stvarnog stanja te je iznio niz podataka iz 'semafora' u usporedbi s drugim članicama EU, koji, kako smatra, pokazuju da stanje u hrvatskom pravosuđu i nije tako loše. No, prostora za pomak nabolje svakako ima, ne dvoji ni on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se često spominje kao velik pa i najveći problem je dugotrajnost postupaka, složio se s tim i Sessa, ali naglasio kako smatra da su takvi postupci izvan svih kategorija. ''Riječ je o vrlo složenim predmetima, činjenično i pravno, s velikim brojem svjedoka i trebalo bi ih izdvojiti iz cjelokupne slike pravosuđa'', smatra Sessa, koji bi hrvatskom pravosuđu dao ocjenu ''između tri i četiri''.

''Svakako ima prostora za poboljšanje, svakako kod sudaca'', kazao je Sessa u razgovoru za RTL, u kojem se osvrnuo i na slučaj suca Mislava Kolakušića: ''Zakon o izborima za Europski parlament je tako koncipiran da mu daje priliku da bude kandidat, ali ako bude izabran automatski bi mu prestala sudačka dužnost''.

''Kod njega mi je problem da se koristi sredstvima koja nisu primjerena sucu. Služi se neistinama što se tiče rada njegova suda i njegova rada i tu prelazi granice onoga što bi sudac smio'', kazao je Sessa za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da suci trebaju biti oprezni kada istupaju, ali i da su neki put preoprezni. ''Primjerice, dan ranije je izostala reakcija suda u Rijeci gdje je trebalo reći što se dogodilo na ročištu, ostali smo na jednostranoj informaciji i ne znamo o čemu se radi, javnost je ostala zbunjena'', kazao je Sessa referirajući se na donošenje odluke o pritvoru u slučaju Uljanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo