Zašto se odugovlači? /

Serološko testiranje još nije ni počelo: Stožer nema pojma kad bismo mogli imati rezultate

Testiranje se najavljuje od sredine travnja

14.5.2020.
22:28
VOYO logo

Serološka testiranja europskih nacija sve više pokazuju da je broj zaraženih znatno veći nego se prvotno mislilo, što znači i da je smrtnost od covida daleko manja nego što se mislilo. Španjolska vlada jučer je objavila da je pravi broj zaraženih gotovo deset puta veći od službenog. 

Na uzorku nešto više od 60.000 ispitanika ispada da antitijela na koronavirus ima 5 posto ukupnog stanovništva. Za zemlju od 47 milijuna stanovnika to znači da je u kontaktu s virusom vjerojatno bilo oko 2,3 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sličnih je rezultata stigla i Francuska gdje se zaključuje je bilo zaraženo 4,4 posto stanovništva. Na 67 milijuna stanovnika to znači da je bilo zaraženo 2,8 milijuna ljudi. 

Rezultate su prošli tjedan objavili i Česi. Njihovo je istraživanje pokazalo da je kontakt s virusom vjerojatno imalo četiri do pet posto stanovnika. I susjedi Slovenci su se već serološki testirali - njihovi rezultati pokazuju da je 3 posto nacije bilo u kontaktu s virusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u Hrvatskoj, Stožer i dalje nema pojma kad bismo mogli imati ovakve rezultate jer, kako RTL Direkt večeras doznaje, još nije krenulo to famozno testiranje na uzorku od 1100 osoba koje se najavljuje još od sredine travnja. 

Zašto se toliko odugovlači s tim? U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo opravdavaju se da su jako dugo tražili serološke testove za koje bi se moglo reći da su pouzdani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo