Arheološki sveti gral / Senzacionalno arheološko otkriće pri kopanju plinovoda u Solinu - pronađena mramorna ženska glava iz drugog stoljeća!

"Neki bi to nazvali arheološki sveti gral zato što u cijelom svom životu neki arheolozi ne uspiju naći takve stvari ko što smo mi tu imali čast naći", otkriva nam značaj pronalaska arheologinja Andrea Nađander

3.3.2017.
18:49
VOYO logo

Gdje god udarite krampom u Solinu, hvale se stanovnici, naiđete na nešto vrijedno. Tako se isto udarilo za plinovod i, eto, novog senzacionalnog otkrića: mramorna glava Solinjanke iz drugog stoljeća. I dok arheolozi slave, pronalazak će vjerojatno produžiti radove na prometnici.

Dvije tisuće godina stara solinska ljepotica ukazala se arheolozima u rovu iskopanom za postavljanje plinovoda, svega metar i pol ispod površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ili je bista ili je portret ženske osobe. Nađen je unutar otpadne jame unutar samog stambenog kompleksa", otkriva nam arheologinja Andrea Nađander.

Vrijedan arheološki artefakt tek treba proći detaljne analize, no procjenjuje se kako datira iz drugog stoljeća, u vrijeme kada je antička Salona bila jedna od glavnih rimskih luka na Jadranu. Razlike između nje i već od prije poznate Salonitanke su očite.

"Kip je pronađen upravo u ovoj jami. Predstavlja ženu kojoj je jako lijepo obrađena kosa, oči i lice. Pretpostavlja se da predstavlja plemkinju jer u to vrijeme pučani nisu imali novca za plaćati umjetnike", ističe naš reporter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solinjani svakog dana hodaju po povijesnim bogatstvima i znaju koliko su ovakvi pronalasci vrijedni.

"Cijeli Solin je pod iskopinama sve tamo do Gradine, tako da gdje god se zakopa naći će se nešto", rekla nam je Solinjanka Sara.

"Čula sam da će i Europska unija dati neke novce za ove iskopine da se to već jednom sredi", kazuje nam Jakica.

Na 800 metara dugim iskopima za plinovod duž ulice Stjepana Radića arheološka otkrića su svakodnevna. Tako je i pred objektivom naše kamere pronađeno postolje stupa i ostaci antičkog posuđa. 

"Neki bi to nazvali arheološki sveti gral zato što u cijelom svom životu neki arheolozi ne uspiju naći takve stvari ko što smo mi tu imali čast naći", otkriva nam značaj pronalaska arheologinja Andrea Nađander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ti pronalasci zahtjevaju dodatna istraživanja kako bi nam rasvijetlili povijest što bi moglo dovesti u pitanje rokove završetka jedne od najprometnijih cesta prema Splitu.

"Evo ja vjerujem čvrsto da u jednoj dobroj suradnji sa konzervatorima, sa Arheološkim muzejom, da ćemo ipak uspjeti realizirati ovaj zacrtani projekt plinovoda zajedno s oborinskom odvodnjom, ali isto tako ne na uštrb zaštite vrijednih nalazišta", izjavio je za RTL Danas solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

No, poprilično je izvjesno kako će, ma kakvo blago bude otkriveno na ovoj lokaciji, sve opet prekriti zemlja i asfalt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo