Analiza reakcija vodećih / Selo gori, baba se češlja: dok se na terenu vodila bitka protiv elementarne nepogode, državni vrh okupiran drugim stvarima

Predsjednica je ljuta jer joj je premijer uzeo avion, premijer je ljut jer mu je predsjednica svojim kritikama htjela uzet slavu, a i ministar obrane je ljut samo još nitko ne zna na koga i zašto. Sve u svemu, dok selo gori - baba se češlja

19.7.2017.
22:35
VOYO logo

Dok se na terenu vodila očajnička bitka protiv elementarne nepogode državni je vrh bio okupiran drugim stvarima.

Premijer je davao intervju, a na terenu se ukazao tek jučer prijepodne, kada je stanje koliko-toliko normalizirano. I to vladinim avionom, čiji sat leta košta 15 tisuća kuna, iako se prema Splitu uputila i kolona službenih auta. Na pitanje novinara je li zakasnio s reakcijom premijer je odgovorio nespretno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U medijskom smislu ovaj je požar dobio na atraktivnosti u trenutku kada je došlo do naselja grada Splita. To nije baš uobičajena situacija s kojom se suočavamo često”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Koji sat kasnije u Zagrebu, u koji se također vratio avionom, pokušao se opravdati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vidim zlonamjerne komentare u medijima - medijski zanimljiv i interesantan jer je rijetkost, rijetkost je da požar dođe do samog grada Splita.”, izjavio je Plenković.

No bilo je kasno - na društvenim mrežama krenule su osude pa i usporedbe Plenkovića s rimskim carom Neronom. Premijera je na Twitteru čak bocnula i Gorska služba spašavanja. Komunikacijski stručnjak Macan kaže kako je premijer napravio krivu procjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost ljudima koji su bili u vatrenoj stihiji nije to ličilo na uobičajenu situaciju koliko god bila česta kod nas. I kad vam kuća gori nije vam to normalna situacija.”, rekao je Krešimir Macan.

Situaciju je dodatno zakomplicirala predsjednica koja se pak požarištu pojavila tek jučer u 18 sati, jer je čekala vladin avion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hoće li uvrijeđeni Krstičević ostati ili ne - nije jasno odgovorio.

“Ja sam ministar obrane dok me hrvatski sabor ne razrješi.”, kazao je Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan smatra kako je predsjednica iskoristila trenutak za jeftine političke bodove i osobne obračune što su shvatili i ljudi.

“Nikome nije trebalo da se time zabavljamo praktički cijeli dan čime se skrenula pažnja sa spašavanja imovine i ljudskih života.”, rekao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ne reagirati u ovakvim slučajevima moglo bi se naučiti na primjeru potpredsjednika hrvatskog Sabora Željka Reinera koji je na Twitteru nakon obavijesti da na Facebooku ima novu fotografiju dodao da je s tugom i boli primio vijest o požaru u Dalmaciji. Što ga nije ponukalo da tamo i dođe. Nije se proslavio ni HDZ-ov tim za društvene mreže koji dok su požari bjesnili twittao kako je HDZ dominantna politička snaga.

“To je ono nažalost baš loš pristup društvenim mrežama, zato su i doživjeli takve napade.”, komentirao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako stručnjak za komunikaciju ocjenjuje nastupe predsjednice, premijera i ministra obrane u krizi.

Predsjednici daje ocjenu 1 uz komentar kako je "to totalno neprimjereno ovoj situaciji, premijeru daje ocjenu 3 i dodaje kako se "mora naučiti nositi s dojmom", a ministru obrane daje 4 "zato što je i tu ostavku dao kad je bio prozvan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vladajuće na vrijeme je zakazala reagirati i oporba koja u empatiji prema građanima nije bila bolja ni kada je bila na vlasti. Bivši premijer tako je ostao upamćen po ovoj izjavi dok je obilazio poplavljena područja: “I meni je pukla cijev prošle godine.”

Macan na kraju ironično zaključuje da bi svi o kriznom komuniciranju mogli nešto naučiti od Ive Sanadera koji je 2007., kada se Dubrovnik našao u plamenom obruču, prekinuo kampanju i odmah otišao na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo