STIŽU PROMJENE? / Selak Raspudić otkrila najteži problem žena na tržištu rada: Želi ih zaštititi od otkaza najmanje godinu dana nakon povratka s porodiljnog

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Na sjednici odbora čuo se niz prijedloga kako poboljšati položaj žena na tržištu rada, poput rada kod kuće koji bi trebalo omogućiti usprkos odluci poslodavca

8.3.2023.
15:03
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most) izvijestila je u srijedu da je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), kojima bi se žene zaštitile od otkaza najmanje godinu dana nakon povratka s porodiljnog dopusta.

"U povodu Međunarodnog dana žena u saborsku proceduru uputila sam prijedlog izmjena ZOR-a koje bi omogućile bolju zaštitu žene na tržištu rada nakon povratka s porodiljnog dopusta, odnosno da im se ne smije dati otkaz punih godinu dana, a ne samo 15 dana", izjavila je Selak Raspudić nakon tematske sjednice odbora o unaprjeđenju radnih prava žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem žena na tržištu rada je to što u nekom trenutku postaju i majke, jer im se već prilikom zapošljavanja postavlja pitanje planiraju li imati djecu, upozorila je naglasivši kako su sada žene sigurne da imaju posao samo još 15 dana nakon povratka s porodiljnog dopusta.

Image
'OSMI MART! KOJA SREĆA!' /

Vedrana Rudan slavi Dan žena: 'Htio me je*ati u šest ujutro. Dlakava sam, ali nisam uzela britvicu'

Image
'OSMI MART! KOJA SREĆA!' /

Vedrana Rudan slavi Dan žena: 'Htio me je*ati u šest ujutro. Dlakava sam, ali nisam uzela britvicu'

Više od polovica žena dobije otkaz nakon povratka s porodiljnog

Žene su u nepovoljnom položaju jednom kada rode jer trebaju češće ići na bolovanje zbog čuvanja ili razboljevanja djeteta. Osim toga, više od polovice žena, pokazuju istraživanja, dobije otkaz nakon povratka s porodiljnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, trećina do četvrtine žena, ako nisu odbile otkaz onda nisu napredovale jer su bile suočene s različitim oblicima degradacije njihova radnog mjesta nakon povratka s porodiljnog dopusta.

Na sjednici odbora čuo se niz prijedloga kako poboljšati položaj žena na tržištu rada, poput rada kod kuće koji bi trebalo omogućiti usprkos odluci poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknut je i problem zakona koji bi posebno štitio trudnice, kao i različitih vrsta diskriminacije na tržištu rada, te ugovora o radu na određeno, koji u većoj mjeri pogađa žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo