U IZRADI REZOLUCIJA / Selak Raspudić: 'Svi ćemo jednom ostarjeti, misli na sebe, unaprijedi zaštitu i prava starijih osoba'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S aspekta obiteljskog prava, potrebno je više se zauzimati za očuvanje poslovne sposobnosti starijih osoba i priznavanje njihove sposobnosti da donose odluke za sebe

27.4.2023.
15:02
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić poručila je u četvrtak kako treba unaprijediti zaštitu i prava starijih osoba te izvijestila da je Hrvatskom saboru uputila Rezoluciju o položaju i pravima starijih osoba.

„Svi ćemo jednom ostarjeti, misli na sebe, unaprijedi zaštitu i prava starijih osoba“, poručila je Selak Raspudić nakon sjednice Odbora koji je tematizirao diskriminaciju i nasilje nad osobama starije životne dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Odboru je istaknuto da su starije osobe sve češće žrtve prevara, da ih je velik broj digitalno nepismeno, da se stariji muškarci, žrtve nasilja, nemaju gdje skloniti, jer društvo taj problem nije dovoljno prepoznalo, prenijela je Mostova zastupnica.

Izvijestila je kako su u izradi Rezolucije, kao vanjske stručne suradnice sudjelovale profesorice sa zagrebačkog Pravnog fakulteta: Sunčana Roksandić, Aleksandra Korać Graovac, Irena Majstorović i Silvana Rusac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OČITO IM NIJE PRVI PUT' /

Selak Raspudić rasturila Puljka i ekipu iz seks skandala: 'Takvom tipu ja ne bih dala da upravljaju štalom...'

Image
'OČITO IM NIJE PRVI PUT' /

Selak Raspudić rasturila Puljka i ekipu iz seks skandala: 'Takvom tipu ja ne bih dala da upravljaju štalom...'

Starije su osobe višestruko diskriminirane

Starije osobe u Hrvatskoj višestruko su diskriminirane, kaže Rusac i naglašava kako je problem obiteljskog i institucionalnog nasilja i dalje tabu tema.

Ističe i kako je ulaganje u područje starenja ulaganje u vlastitu budućnost, te da starije osobe nisu teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roksandić naglašava da treba poticati aktivno starenje i međugeneracijsku solidarnost. Na starije osobe ne treba gledati kao na žrtve, što ponekad jesu, one mogu doprinijeti i dalje doprinose razvoju društva, kazala je.

S aspekta obiteljskog prava, potrebno je više se zauzimati za očuvanje poslovne sposobnosti starijih osoba i priznavanje njihove sposobnosti da donose odluke za sebe. Treba uvesti posebnog pomoćnika osobama čije su sposobnosti za odlučivanje o vlastitim pravima i interesima narušene, ističe Korać Graovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predrasude, siromaštvo, premalo mjesta u domovima, nasilje

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podsjeća da njezin Ured već duže upozorava da su starije osobe suočene s dramatičnim i višestrukim problemima.

To su, navodi, predrasude, siromaštvo, nedovoljni smještajni kapaciteti u domovima, neadekvatna podrška za one koji ne žele u dom, nego žele ostati u vlastitom domu, ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problema je puno, starije osobe doživljavaju i diskriminaciju u pristupu brojnim pravima, uključujući i u zdravstvenom sustavu, kaže pravobraniteljica, navodeći kako joj se građani pritužuju i da hitna ne želi po nekoga doći zbog njegove ili njezine dobi.

Vidimo i velik porast nasilja, ali mislimo da postoji i velika tamna brojka, da se ne prijavljuju svi slučajevi zbog srama, straha, ali i neprepoznavanje nasilja, rekla je Šimonović Einwalter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo