Seksualne manjine i dalje izložene diskriminaciji

Udruga Kontra predstavila je Izvještaj o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina za 2009., u kojem su istaknuli da se povećao broj prijava nasilja i diskriminacije nad transrodnim osobama.

30.3.2010.
11:35
VOYO logo

Članica Kontre Nataša Pršir istaknula je za početak neke pozitivne pomake u stanju prava seksualnih i rodnih manjina u RH u 2009., poput povećanja broja prijava nasilja i diskriminacije nad transrodnim osobama udrugama za zaštitu seksualnih i rodnih manjina.

Ovo je, smatraju u Kontri, posljedica pojačanih aktivnosti udruga na tom području i javne rasprave potaknute donošenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljeni slučajevi, međutim, ukazali su da je jedan od važnijih problema diskriminativno zakonodavstvo.

Primjerice, zakoni koji uređuju postupak promjene spola i imena u osobnim dokumentima ne sadržavaju zaštitne mehanizme za zaštitu prava na privatnost transrodnih i transeksualnih osoba, što dovodi do kršenja ljudskih prava te izrazito ranjive društvene skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najnegativniji događaj u 2009. godini i šokantan primjer neprovođenja Zakona o suzbijanju diskriminacije koordinatorica Kontre Sanja Juras istaknula je izostanak zabrane od strane nadležnih institucija fašističkog prosvjeda pod nazivom Antigay prosvjed protiv gay parade - nedopustivo je da nam nameću svoj nakaradni stil života u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista.

Održavanje navedenog skupa, zaključila je Juras, znači ozbiljno nazadovanje u zaštiti ljudskih prava u RH i rušenje ustavnog načela jednakosti pred zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnice Kontre na kraju su iznijele neke zahtjeve prema državnim institucijama, kao što su zahtjev za zakonskim prepoznavanjem i uvažavanjem istospolnih zajednica, strože sankcije zločina iz mržnje, uvođenje zabrane diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Ustav RH te uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole, koja će znanstveno objektivno govoriti o seksualnosti i spolnim i rodnim manjinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo