predsjednica štiti ustav / Šeks: 'Izbori će se održati najkasnije 6. prosinca'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Posebni savjetnik predsjednice za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks najavio je kako je krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora 6. prosinca

26.8.2015.
9:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Posebni savjetnik predsjednice za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks najavio je da će Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi posljednji zadani ustavni rok.  

"To nije siječanj ili veljača, kako se često govori. Krajnji je rok 6. prosinca", rekao je Šeks za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće nije nužno da Sabor prethodno bude raspušten da bi predsjednica mogla raspisati izbore za zastupnike Hrvatskog sabora. Ona može donijeti takvu odluku u okviru svoje ustavne i zakonske ovlasti bez prethodnog raspuštanja Hrvatskog sabora. Ona može raspisati izbore, a da Sabor još bude u zasjedanju, i to na temelju čl. 98. Ustava, kao i članka 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Predsjednica raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Nedvojbeno je, dakle, da je stvoren pogrešan dojam u dijelu javnosti da predsjednica ne može raspisati izbore prije nego što bude raspušten Sabor", pojasnio je.

Prema nekim najavama i SDP-ova koalicija dogovorila se da je najizgledniji datum izbora 6. prosinca. Navodno je takav prijedlog stigao iz Ureda premijera Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo