ŠEFICA UDRUGE ZA PRAVA PACIJENATA / 'Covid je postao izgovor za sve što se ne radi i za sve što je loše u zdravstvu'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Krajnje je vrijeme da se netko ozbiljno pozabavi zdravstvom u Hrvatskoj. Vlada veliko nezadovoljstvo', kazala je Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata

10.2.2022.
22:39
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, kazala je gostujući na televiziji N1 da su liste čekanja u bolnicama gorući problem u Hrvatskoj.

“Već godinama na to upozoravamo. I za dijagnostiku se liste protežu godinama, pacijentima nije omogućena zdravstvena zaštita u vremenskom roku u kojem je potrebno. Sad vidimo apsurd da su se neke liste smanjile, ali to nije realan prikaz stanja u bolnicama. I dalje za određene stvari pacijenti ne mogu doći na red. Tamo gdje je smanjena lista nije zato što je ta lista manja, nego se nije niti naručivalo na određene pretrage u pandemiji jer se govorilo kako će se narudžbe moći ostvariti tek za sljedeću godinu”, kazala je Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTENCIJALNO RJEŠENJE /

Privatne bolnice kao 'ključ' u rješavanju lista čekanja, no upozoravaju: 'HZZO određuje cijenu, a ona nije tržišna!'

Image
POTENCIJALNO RJEŠENJE /

Privatne bolnice kao 'ključ' u rješavanju lista čekanja, no upozoravaju: 'HZZO određuje cijenu, a ona nije tržišna!'

'Mi rješavamo problem kad se dogodi'

Dodala je kako je teško reći koja kategorija pacijenata je najugroženija.

''Onkološki pacijenti su prioritet i nemaju vremena za čekanje. Vidjeli smo da su i onkološki bolesnici čekali terapiju ili je došlo do nestašice lijekova. Takve je situacije trebalo izbjeći na vrijeme, a mi rješavamo problem kad se dogodi umjesto da preveniramo dobrom reorganizacijom sustava. Svaki onkološki pacijent koji čeka i jedan dan više na liječenje, mogu se razviti komplikacije koje nisu trebale”, istaknula je Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga, mkaže, mnogi su pacijenti odlučili obaviti pretrage u privatnim klinikama.

“Ulažemo napore da se pacijentima refundira trošak za ono što obavljaju kod privatnika jer u bolnicama nisu u mogućnosti. Naravno da onda možemo govoriti o manjoj listi čekanja”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne postoji jedinstveni protokol liječenja covida'

Ona smatra da je covid postao izgovor za sve.

“Covid je opravdanje za sve što se ne radi, za sve što je loše ili se nije uspjelo riješiti, i za pacijente koji su oštećeni. Ne bih se složila s nijednom tom tezom. Kad je počela kriza, logično da je došlo do zastoja od nekoliko mjeseci, ali su se dobrim upravljanjem trebali riješiti. Krajnje je vrijeme da se netko ozbiljno pozabavi zdravstvom u Hrvatskoj. Vlada veliko nezadovoljstvo”, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu se osvrnula i na tvrdnje da su neki građani preminuli jer nisu dobili adekvatnu liječničku skrb zbog loše organizacije.

“Neki liječnici iz bolnica su nam javili da se ne radi sve kako treba, da ne postoji jedinstveni protokol liječenja za covid i da nije svim pacijentima osigurana jednaka zaštita i optimalno liječenje. Istražujemo navode da se ne radi sve prema pravilima struke u bolnici, zato imamo toliku smrtnost. U manjim gradovima je manja stopa preživljavanja od covida nego u većim centrima”, rekla je Karačić na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo