TKO JE ODGOVORAN? / Šef Liječničke komore: 'Naše stručno mišljenje nije dokaz o nečijoj krivnji za smrt dječaka'

Ističe da je Komora kao institucija vrlo odgovorno postupila

14.1.2019.
22:30
VOYO logo

Vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešmir Luetić bio je gost RTL Direkta.

Vaš stručni nalaz izazvao je ogorčenje i građana Metkovića, ali i cijele javnosti - vaš prvi komentar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše stručno mišljenje je temeljeno na dokazima, na medicinskoj dokumentaciji. Ono nije dokaz o nečijoj krivnji za smrt dječaka.

Ali jasno implicira odgovornost osoba koja su sudjelovale?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo konstatirali kakav je bio stručni rad liječnika koji su zbrinjavali dječaka. To je stručno mišljenje i ono je zasnovano na objektivno nepristranoj i medicinskoj dokumentaciji.

U tom stručnom mišljenju kaže se da doktorica Kaleb nije stručno reagirala?

Ne mogu komentirati pojedinačne izvatke iz tog mišljenja jer nemam ovlaštenje nadležnih tijela za to. Ono je očito na neki način iscurilo u javnost, ali HLK nije plasirala mišljenje van i zapravo smo zaprepašteni time da se o detaljima medicinskog zbrinjavanja dječaka danas raspravlja na ovaj način.

Ali javnost i težina rasprave s obzirom na to da se obično u tim slučajevima stvari zataškaju i nikad nitko nije kriv i javnost doista ostane bez odgovora. Ovdje ne tražimo krivca, traži se odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komora kao institucija je vrlo odgovorno postupila. Odmah po saznanju za taj događaj bez odgode poslali smo stručnu komisiju sačinjenu od pet stručnjaka koji su ispitali sve elemente zbrinjavanja dječaka i donijeli stručno mišljenje.

U vašem stručnom mišljenju tvrdi se da doktorica Kaleb nije provela intubaciju, dala masku za disanje, ali koliko znamo njezina ordinacija uopće nije opremljena za davanje takve pomoći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dobro pitanje koje treba uputiti i ravnatelju Doma zdravlja i osnivaču tog Doma zdravlja Županiji dubrovačko neretvanskoj, a i Ministarstvu zdravstva koje je također provelo inspekcijski nadzor i utvrdilo ono što oni jedino mogu, a to je zadovoljava li ordinacija one minimalne uvjete opremljenosti. Dakle, oni su jedini koji mogu utvrditi je li to bilo na dispoziciji liječnicima u Metkoviću ili ne.

Ako ne zadovoljava, čija je to onda odgovornost – župana, Ministarstva?

U svakom slučaju institucije kojoj ordinacija pripada, dakle Doma zdravlja i njenog osnivača, koji su dužni opremiti ordinaciju sukladno pravilniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do smrti je došlo između ostalog i jer Hitna pomoć u Metkoviću nema analizator, što ste vi kao HLK učinili – pritisak na ministra Kujundžića kod kojega je taj pravilnik o upotrebi analizatora u ladici već godinu dana?

Još 2016. godine HLK je predlagala da se i liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti omogući tzv. mini analizator – to je mini laboratorijski uređaj jer medicina 21. stoljeća ne može i ne bi se trebala zasnivati na 10 prstiju i slušalicama. Mi moramo kolegama omogućiti da imaju i alate i opremu kojima će brže i preciznije doći do dijagnoze, a sve u svrhu da bi se izbjeglo ponavljanje ovakvih tragičnih događanja. Apsolutno se i sad za to zalažemo, na istom smo tragu.

Dakle, tu onda jest i odgovornost ministra Kujundžića?

U ovom slučaju mislim da Ministarstvo treba poraditi na tome da se što prije implementira i laboratorijska dijagnostika u primarnu zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko objektivna može biti inspekcija ili analiza koju radi Hrvatska liječnička komora, vi ste na neki način u sukobu interesa?

To da Komora nadzire stručni rad liječnika nije hrvatski model. A tko bi drugi mogao ispitivati stručni rad liječnika osim liječnika? Jedino struka može donijeti mjerodavno mišljenje o stručnom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad utvrdite odgovornost, kakve su sankcije moguće?

Mi smo ovdje utvrdili određene propuste. Što se tiče sankcija i eventualnog daljnjeg postupanja, postoje tijela Komore koja o tome odlučuju. U prvom redu Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor koje utvrđuje opravdanost pokretanja disciplinskog postupka.

Interes javnosti privuklo je ukidanje stažiranja u bolnicama?

Ne samo u bolnicama, nema stažista u zdravstvenom sustavu. Smatramo da to nije dobro rješenje, da je to korak unatrag u strukturi stručnog usavršavanja liječnika. Naime, što će se dogoditi sada? Generacija koja izlazi s fakulteta moći će se odmah zaposliti u primjerice Hitnoj pomoći ili negdje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mislim da to nije dobro, dapače sa sadašnjih pet mjeseci bi staž trebalo produžiti na 12 mjeseci da nam mladi liječnici steknu sve kompetencije koje trebaju.

Dosad su stažisti imali liječnika mentora uz sebe?

Apsolutno, to je trajalo pet mjeseci, mi smo predlagali već prije dvije, tri godine da to traje 12 mjeseci. Naš prijedlog stoji još u Ministarstvu i zalažemo se da se iznađe model prije završetka ove generacije prije lipnja, srpnja da im se omogući rad pod nadzorom da ne idu s fakulteta na teren.

Znači li to da možemo očekivati još nekih nestručnih liječničkih postupaka?

Ne bih bio zloguki prorok u tom smislu, mislim da će se iznaći rješenje da će naši mladi kolege imati prvo stručni rad pod nadzorom, a tek potom samostalan rad.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo