Nije to od jučer. Dapače / SDP podijeljen dočekuje već listopad 2021. Sjećate li se tko je prije više od tri godine rekao: 'Ili dogovor ili raskol'

Sukobi danas očito neće biti riješeni, koliko god SDP "bio spreman svoje probleme sam rješavati"

21.9.2021.
22:40
VOYO logo

Već u ljeto 2018. o SDP-u se nije razgovaralo u stranci nego, je javnost bila upućena u sva partijska previranja.

"Ovo je sad situacija u kojoj će se ili dogovoriti, znači napraviti odgovoran potez, ili će doći do raskola u stranci", govorio je Ranko Ostojić 21. lipnja 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do raskola ipak nije došlo, ali do traženog povlačenja Davora Bernardića s mjesta predsjednika trebalo je proći još pune dvije godine, a stranka pretrpjeti još jedan teški izborni poraz.

"Ja nikog ne okrivljujem, upravo preuzimam odgovornost i to je što je u ovom trenutku najvažnije. SDP ide dalje", kazao je bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić 6. srpnja 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost za SDP prošlog je ljeta preuzeo Peđa Grbin, no sloga u stranci trajala je samo nekoliko dana. Saborski klub zastupnika odbio je kadrovske promjene koje je planirao novi šef.

Član Predsjedništva SDP-a Mišo Krstičević rekao je 7. listopada 2020.:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi put u povijesti je Klub zastupnika odbio prijedlog predsjednika stranke. Sukladno ovlastima koje ima, Predsjedništvo kao najviše tijelo je zapravo preuzelo upravljanje Klubom."

Potom se, nakon prve sjednice Glavnog odbora, činilo da se dogodilo pomirenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mir i dobro, dijalog i zajedništvo, jak i jedinstven SDP, to je ono što očekujem", rekao je Bernardić tri dana poslije, a Grbin istog dana:

"Dosta je svađa, idemo raditi ono za što su vas ljudi birali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojam mira i dobra širio se dalje sve do ovogodišnjih lokalnih izbora, da bi nakon loših rezultata Predsjedništvo odlučilo raspustiti kompletne ogranke u Zagrebu i Slavonskom Brodu, ukupno oko pet tisuća članova.

"SDP je stranka koja je imala problema, to ne treba kriti, ali isto tako SDP je stranka koja je svoje probleme spremna rješavati", kazao je Grbin 9. lipnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odluku protumačenu kao pokušaj čišćenja od članova koje se doživljavalo kao Bandićeve ili Bernardićeve, neki su reagirali paljenjem svijeća i ostavljanjem poruka ispred stranačke središnjice.

"Podijeljena kuća ne može stajati, pa kako ne može stajati podijeljena kuća, tako ne može niti podijeljena stranka", tumačio je Grbin tjedan poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka je tako podijeljena otišla na ljetnu stanku, da bi se po povratku pokazalo da oko izbacivanja četvero zastupnika iz stranke niiti Predsjedništvo nije jednoglasno.

Fred Matić je govorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa vidjet ćemo, mislim da se danas neće dogoditi 14. kongres."

Domagoj Hajduković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem neke odgovore koje nismo mogli dobiti tijekom ljeta."

Početkom mjeseca išli su i na team building, pa iza zatvorenih vrata raspravljali o izbačenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to jedini ispravni put, put okupljanja put provođenja politika, a ne put provođenja čistki, likvidacija i eliminacija", govorio je Bernardić. 

Ispravni put do danas nije pronađen, a bivši predsjednik zagrebačkog ogranka Gordan Maras vjeruje da je možda već prekasno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovih zadnjih godinu dana meni je žao što smo izgubili 25 posto mandata na ove sukobe i slabljenje SDP-a, vrijeme je da iduće tri godine jačamo SDP."

No, sukobi danas očito neće biti riješeni, a stranka će podijeljena dočekati i listopad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo