SDP-ov GRČIĆ KOMENTIRAO 'VIJEST DANA' ZA TURISTIČKI SEKTOR: 'To je predizborna godina, pa ni to nije slučajno'

Image

A što će svi mali, zapitao se Grčić

10.12.2018.
19:17
VOYO logo

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić pozdravio je u ponedjeljak najavu ministra turizma da Vlada kani smanjiti PDV na ugostiteljske usluge, ali i izrazio žaljenje što će se to dogoditi tek 2020. godine.

To je predizborna godina, pa ni to nije slučajno, rekao Grčić koji je najavu ministra Garija Capellija da će Vlada u 2020. smanjiti PDV na turizam, odnosno na ugostiteljske usluge, nazvao "viješću dana" za turistički sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić je, raspravljajući o prijedlozima triju turističkih zakona (o turističkim zajednicama, o turističkim članarinama i o pristojbama) podijelio ocjenu oporbenih kolega da se u njihovoj izradi relativno malo konzultiralo struku na terenu, a upozorio je i na nelogičnost kad se radi o turističkim članarinama.

To je princip prikupljanja članarine prema sjedištu tvrtke koji bi svako trebalo promijeniti, poručio je i nazvao nepravednim da Zagreb, samo zato što sve najveće tvrtke u njemu imaju sjedišta, osigurava do 80 posto ukupne članarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što će svi mali, zapitao se Grčić.

Mislim da nam je potrebna analiza, da vidimo je li to tako, uzvraća mu HDZ-ova Dragica Vranješ. Zagreb od članarina doista puno uprihoduje, u odnosu na cijelu državu to je 14 posto, što nije malo, ali u njemu živi četvrtina stanovništva, zato moramo provjeriti napadamo li ga bezrazložno, dodala je zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struka je ignorirana

Da se struka ingnorirala kod izrade zakona upozorava i Giovanni Sponza (IDS). Istarski turistički djelatnici dali su primjedbe, no ni jedan prijedlog nije prihvaćen, sve je primljeno na znanje, drugim riječima struka je ignorirana, zaključio je.

Vladu proziva da joj turizam dobro dođe samo kad se treba hvaliti brojkama, ne i kad konkretnim mjerama treba potaknuti njegov razvoj što je, kaže, slučaj s PDV-om u ugostiteljstvu. Rizično je zakonom regulirati sektor koji čini petinu gospodarstva bez uvažavanja struke i procjene učinka, kaže Sponza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakone hvale zastupnici vladajuće većine.

Zakon o turističkim zajednicama donijet će korisne promjene, dobro je da propisuje određenu razinu hijerarhičnosti, da se točno zna tko što radi, kakve smjernice mora poštovati kako bi se turizmom moglo bolje upravljati, kaže nezavisni Tomislav Saucha iz Kluba HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prst gore za zakon, vidi se namjera da se "priča" depolitizira, kaže Anton Kliman (HDZ) i upozorava da u nekim člancima ima "zbrkanosti", da se mora se vidjeti vertikala od HTZ-a do lokalne turističke zajednice, jasno propisati kriterije razrješenja direktora turističke zajednice...

Iz uže obitelji ispala braća i sestre, ušla istospolna zajednica

Saucha propituje koliko je "sretno" rješenje da županija određuju visinu boravišne pristojbe, hvali što je u krug osoba koje se smatra članovima uže obitelji, pa ne plaćaju turističku pristojbu, ušla istospolna zajednica. Nije uspjela ući u neke druge zakone, ali je u predloženom zakonu o boravišnoj pristojbi dobila neku vrstu emancipacije, ocijenio je zastupnik, držeći da nije dobro da su iz uže obitelji "ispala" braća i sestre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije dobro, jer može stvoriti problem tko će koristiti turističku nekretninu, pojasnio je Saucha.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo