Uštede na režijama / Savjeti kako uštedjeti kunu više: 'Palim perilicu samo kad je jeftina struja, zatvaram vodu dok perem zube'

Troškovi života sve su veći, a mnogi se pitaju kako ih pokriti i možda pri tom uštedjeti koju kunu. Velik dio troškova otpada na režije, a naša riječka ekipa istražila je što možete sami napraviti kako biste smanjili račune

4.11.2021.
8:00
VOYO logo

Ljubičin dom ugodan je i topao. Ni po čemu se ne bi reklo da brojnim uštedama dolazi do nižih računa. Grije se na radijatore, za to je, kaže, trebalo napraviti i dobre preduvjete.

"Svuda sam promijenila sve radijatore. Promijenila sam i sve prozore i vrata, tako da je više zatvoreno, da ne propušta zrak. Ako je jako hladno, upalim na 'tri' i to je cijeli dan, a s obzirom na to da se ovdje grije preko cijele noći, do ujutro se ne rashladi. Zato ujutro otvorim da se prozrači cijeli stan i zatim ponovno zatvorim. I to je to", govori nam Ljubica Čiković iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo to preporučuju i stručnjaci. 

"Trebalo bi imati grijanje na minimumu stalno, kad dođu s posla, treba pojačati na neku razumnu temperaturu. Znači, treba držati barem negdje na 'jedan' i onda na 'tri' stavljati. Nikako ne držati stalno veću temperaturu", savjetuje Vjekoslav Jukić, direktor Sektora za energetsku politiku i planiranje pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani, osim na grijanju, najviše štede na vodi i struji. Tako Antonija Svetina iz Rijeke kaže: "Recimo, upalim perilice i sušilice kad je jeftina struja, iza deset sati uvečer, i zatvaram vodu kada perem zube".

Na vodi štedi i Riječanka Ana Borić: "Uglavnom štedim tako da ne trošim puno tople vode zato što je ona dosta skupa. Nastojim zatvoriti vodu i dok perem suđe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako radi i Ljubica. Uz financijske uštede, tu su i ekološki razlozi: "Uglavnom perem na 'sredini'. Pustim da mi je voda topla, stavim i sapunice, operem, bacim u drugi, okrenem, isperem. Kubik hladne vode ne potrošim u tri mjeseca. Struju isto tako. Relativno malo struje trošim jer sam sama i palim samo kad mi treba, ne ostavljam svjetla da gore bez veze. Struje imam 68 kuna - onda možete misliti da nema puno. Jedino što mi radio svira, televiziju gledam uglavnom popodne pa navečer i to je to". 

U vremenima u kojima većina građana svaku kunu tri puta prevrće, dobro dođu savjeti ovih Riječanki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo