TRAŽE SE RJEŠENJA / Sastanak vlasti i sindikata! Štrajk i prosvjed idu dalje: 'Dali smo ponudu, ali sindikati nisu zadovoljni'

Image
Foto: Pixsell

U Osječko-baranjskoj županiji danas je štrajkalo 92,90 posto zaposlenika, a u Ličko-senjskoj njih 86,89 posto

4.11.2019.
11:39
Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava mjesto je gdje su se već od osam sati ujutro susreli predstavnici sindikata s predstavnicima Vlade, a razlog je - štrajk u obrazovanju. Ili, bolje rečeno, pokušaj sklapanja dogovora kojim bi se on napokon završio. Zasad, prosvjed 6. studenoga ide dalje, kao i štrajk. Ali, određeni pomaci su napravljeni.

Nazočili su mu čelnici sindikata, kao i ministri JosipAladrović, ZdravkoMarić i BlaženkaDivjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponudili smo dva posto povećanja koeficijenta od 30.6.2020., što je komunicirano i prošli tjedan. Nekakvo zadovoljstvo s druge strane nismo mogli vidjeti u potpunosti. Međutim, to je nešto od čega krećemo razgovarati i vidjet ćemo kako će ti razgovori završiti. Ima pomaka, razgovaramo. Sindikati stavljaju svoje pozicije na stol, mi svoje. Nadamo se pomaku i očekujemo da će doći do neke vrste dogovora, ali želimo se odgovorno ponašati prema svima u sustavu. u ovom trenutku definitivno izbjegavao komunikaciju u vidu zabrane i represije. Mi smo pokazali želju za rješavanjem pitanja. I sa sindikalne strane postoji određena količina želje. Zabrana i sve represivne metode sada nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riještiti sve probleme", izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Aladrović.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blažena Divjak djelovala je iznimno optimistično, ponajviše iz razloga što se počelo razgovarati o problemu. To je, tvrdi, prvi korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurna sam da će doći do kompromisa u idućim danima jer je situacija ozbiljna s obzirom na dane štrajka. U sljedećih nekoliko dana sigurna sam da ćemo doći do kompromisnog rješenja, jer to moramo napraviti obzirom da je situacija u školama ozbiljna obzirom na dugotrajni štrajk", kazala je ministrica, ali njen optimizam ne dijeli prvi čovjek Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja VilimRibić:

Image

Sastanak vlasti i sindikata! Štrajk i prosvjed idu dalje: 'Dali smo ponudu, ali sindikati nisu zadovoljni'

Image

Sastanak vlasti i sindikata! Štrajk i prosvjed idu dalje: 'Dali smo ponudu, ali sindikati nisu zadovoljni'

"Nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenata ako se čeka 1. srpnja", kazao je Ribić koji smatra da u šest mjeseci nije moguće napravitianalizu radnih mjesta sustava od 180.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da nastavnici traže da se njihovi koeficijenti izjednače s koeficijentima asistenata.

"Kako mi znamo  da to izjednačavanje neće biti takvo da će smanjiti koeficijente asistenata na nastavnički koeficijent", ustvrdio je Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova izjava očito je imala pokriće, što se potvrdilo kad su sindikalni čelnici završili pregovore s ministrima.

"Konačno održan prvi pregovarački sastanak sa sindikatima koji su u štrajku. Od Vlade smo dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo od nje zatražili da se očituje o našem prijedlogu. Dogovorili smo novi sastanak ovaj tjedan, ali točan termin nije dogovoren i ugovore. Prosvjed i štrajk idu dalje, a više o prosvjedu u srijedu ćemo na konferenciji za medije", istaknuo je Mihalinec pa naglasio da o pregovorima neće govoriti jer su zatvoreni od javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se samog štrajka tiče, ide dalje dok se ne postigne rješenje.

"Kad dođe do eventualnog rješenja, svi sudionici u štrajku će se referendumom izjasniti prekida li se ili ne", dodao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije razočaran što se nije sjelo za stol s premijerom Andrejom Plenkovićem jer tvrdi da ministri imaju sve potrebne ovlasti za pregovore i dogovore. Nešto direktnija bila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem

"Najvažnije je da štrajk ide dalje. Sve sindikalne aktivnosti su i dalje u tijeku. U srijedu je veliki prosvjed, borba za naše dostojanstvo u školama. Sindikati i dalje pažljivo slušaju zahtjeve svojih članova. Razgovori idu dalje jer problemi u obrazovanju moraju se rješavati. Iskomunicirali smo što zaposleni u školama očekuju. Dajemo priliku Vladi da razmisli o postavljenim prijedlozima", izjavila je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajka 92,9 posto zaposlenih

Istovremeno, dok su trajali pregovori, trajao je štrajk u dvije županije. Prema brojkama, više nego uspješan za sindikate i njihove članove.

"U Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, štrajk je proveden u 25 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema podacima pristiglim iz škola u Osječko-baranjskoj županiji štrajkalo je 92,90 posto zaposlenika, a  86,89 posto u Ličko-senjskoj županiji. Od ukupno 474 člana Preporoda, u 25 osnovnih i srednjih škola na području Osječko-baranjske županije i Ličko-senjske županije, u štrajku je sudjelovalo 433 člana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ministar rada Josip Aladrović najavio je ovaj sastanak odmah nakonsjednice Vlade u četvrtak 31. listopada te naglasio da će sa sindikatima obrazovanja koji su u štrajku sjesti za stol i dati im službenu ponudu. Riječ je o onoj koja je dogovorena na sastanku vladajuće koalicije, odnosno HDZ-a i HNS-a.

"Ako do 30. 6. ne dođe do redizajna sustava plaća u tom slučaju ćemo razgovarati o povećanju dva posto koeficijenata unutarsustava obrazovanja. To je određena kompenzacijska mjera ili dogovor čije je rješenje ishodovano unutar koalicije", rekao je Aladrović, dodajući da očekuje određenu razinu dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo spustiti loptu na zemlju i početi razgovore u dobrojvjeri. Očekujem da se odazovu i da riješimo problem", naglasio je.

U srijedu 6. studenoga će se pak nastaviti pregovori za Temeljni kolektivni ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo