Završio sastanak Plenkovića i Alvareza /

'Naši planovi su podudarni; nije nam cilj samo preživljavanje Agrokora već i napredovanje'

U Vladi su na sastanku s glavnim direktorom Agrokora za restrukturiranje, uz premijera, bili potpredsjednica Vlade Martina Dalić te šef premijerova kabineta Davor Božinović

5.4.2017.
19:07
VOYO logo

Kako su izvijestili iz Vlade, Plenković i Alvarez sastali su se večeras u 20.00 sati u Banskim dvorima. Nakon sastanka, dvojac se obratio javnosti. U Vladi su na sastanku s njim, uz premijera, potpredsjednica Vlade Martina Dalić te šef premijerova kabineta DavorBožinović.

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

​(Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je nakon sastanka istaknuo kako su planovi Vlade i Alvareza kompatibilni.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dodatno srezan rejting Agrokoru, Sberbank: 'Spašavanje će trajati najmanje godinu'

>> Alvarez zaposlenicima: 'Spasimo Agrokor zajedno'; promjena direktora Mercatora i uprave Konzuma

>> Marić o Alvarezu: 'Poslao je vrlo dobru poruku bez puno najava i obećanja'

>> Glasnogovornica Alvarezovog tima: 'Direktor će nadgledati sve poslove'

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Gospodin Alvarez radi na tome kako pomoći kompaniji da se nađe rješenje za stabilizaciju kompanije, za stjecanje nove likvidnosti od strane kreditora i time daljnjeg normalnog funkcioniranja, koje uključuje isplatu dobavljača i drugih davanja.

"Iskoristio sam ovu prigodu da gospodinu Alvareza objasnim glavna načela Zakona koji je u proceduri. Uvjeren sam da će Zakon sutra biti izglasan u Hrvatskom saboru. Cilj tog Zakona je omogućiti stabilizaciju i kvalitetno funkcionranje prije svega hrvatskog gospodarstva, i to na na način da se steknu preduvjeti za funkcioniranje, novo povjerenje, prekretnički trenutak koji bi dao pouzdanje kreditorima za odobravanje nove likvidnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sastanak Plenkovića i Alvareza u Banskim dvorima

Image

Sastanak Plenkovića i Alvareza u Banskim dvorima

"Naše procjene i naši planovi su podudarni s promišljanjem i savjetima koje gospodin Alvarez daje kompaniji. Važna je strpljivost. Vlada je spremna raditi u najboljem interesu hrvatskih građana i mislim da smo to demonstrirali i danas u Hrvatskom saboru", kazao je Plenković.

Javnost je nakon sastanka izvijestio i Antonio Alvarez III. "Danas sam imao vrlo ispunjen dan. Započeo sam ga obraćanjem radnicima. Dao sam im snagu i nadu i motivirao ih da nastave u čemu su najbolji. Ohrabrujuće je to što su se dobavljači, kreditori i premijer našli sa mnom. Objasnio sam im svoje ciljeve, a to je stabilizacija situacije. Mi želimo ne samo da Agrokor preživi nego i da napreduje".

"Premijer mi je objasnio pojedinosti oko rasprave u Saboru vezane uz Agrokor. Pomno sam proučavao Zakon sa svojim savjetnicima i neke stvari su mi privlačne. Znam da Zakon nije detaljno razrađen, ali ključne stvari su uključane, a cilj nam je da i u ovim trenucima budemo fokusirani. Da zaposlenici budu fokusirani na pružanje usluga klijentima. Sastanak je bio vrlo konstruktivan, moramo nastaviti raditi s dioničarima i vjerovnicima", kazao je Alvarez.

"U kontaktu smo sa svim vjerovnicima. Prije sastanka s premijerom dobio sam pismo od jednog od ključnih vjerovnika, koji rade na tome. To je za mene ohrabrujuća vijest. Ostvarujemo napredak, razgovori traju. Moj je cilj osigurati likvidnost kompanije u ovom trenutku", istaknuo je Alvarez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je naglasio kako je za rješenje krize potrebno - povjerenje. "Želim naglasiti riječ povjerenje. Ona je ključna za situaciju u kojoj smo danas. Uz odgovarajuće restrukturiranje postoji mogućnost da do plana B ne dođe. Kao odgovorna Vlada, posegnuli smo za zakonskim rješenjem."

Na pitanje našeg reportera PetraPanjkote kako komentira pad kreditnog rejtinga koji je objavio Standard&Poor's, Alvarez je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedna od najtežih situacija s kojom smo se susreli. Da nije došlo do gubitka povjerenja, tvrtka bi pozitivno funkcionirala. Ne želim komentirati poteze koje ćemo u budućnosti donijeti, već se moramo brinuti o likvidnosti".

Dobavljači ulaze u 'standstill' aranžman?

Najnovije informacije RTL-a kazuju da su dobavljači koncerna Agrokor spremni ući u 'standstill' aranžman, pod određenim uvjetima. 

Dobavljači tako traže isplatu četvrtine potraživanja u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, čime bi osigurali likvidnost. Ostatak dugovanja Agrokor bi namirio plaćajući deset posto duga tijekom svakog idućeg mjeseca.

Također, traže se jamstva od strane Vlade, kao i da država zamrzne svoj dio potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj strani, dobavljači bi imali obvezu nastavka isporučivanja robe kako bi se nastavili dosadašnji poslovni odnosi s Agrokorom.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo