odluka o izborima? /

Gotov sastanak vladajuće koalicije: Vrdoljak kaže da se nije razgovaralo o raspuštanju Sabora

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HDS-a kaže da se razgovaralo o rebalansu proračuna

5.5.2020.
17:07
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak da se na sastanku stranaka vladajuće većine raspravljalo prvenstveno o rebalansu proračuna te o Zakonu o odgoju i obrazovanju, koji je podloga za donošenje svih potrebnih odluka za završetak školske godine, mature i upise.

"Razgovarali smo prvenstveno o rebalansu i što će nam biti teme sljedećeg tjedna. Ono što je mene zanimalo je da se u rebalansu, pored svega što je ministar financija rekao, bude jasna poruka da se investicije javnog sektora potiču i nastavljaju", rekao je novinarima Vrdoljak nakon koalicijskog sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će se onda nakon izbora poslati jasna poruka kako će se financirati i poticati investicije javnog sektora.

"I druga tema, da će ovaj tjedan, sada su zadnja usklađivanja, na Vladi proći Zakon o odgoju i obrazovanju, a onda sljedeći tjedan u Saboru, što je podloga za donošenje svih potrebnih odluka za završetak školske godine, mature i upise", kazao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vrdoljak je naglasio da nisu raspravljali o detaljima raspuštanja Sabora.

"Stav HNS-a i moj je da izbori budu što prije. Jer se moraju donositi ozbiljne odluke. Gospodarstvo ne može čekati 12. mjesec zato što nekoj politici to odgovara ili neodgovara. Iznesite svoje programe, izađimo s tim pred građane i neka odluče o tome kako treba izgledati sljedećih dvije, tri, četiri godine", naglasio je Vrdoljak.

Kazao je da nije pitao premijera Plenkovića kada se planira raspuštanje Sabora te da ga u ovom trenutku to ne zanima. "Doći će i to brzo na dnevni red", dodao je.

Hrg: "Razgovarali smo o proračunu i prijedlog za imenovanjem glavne državne odvjetnice"

Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je u utorak da su stranke vladajuće većine na sastanku raspravljale o nadolazećem rebalansu proračuna te o prijedlogu premijera Andreja Plenkovića za imenovanjem glavne državne odvjetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno smo razgovarali o rebalansu proračuna koji će biti ovaj tjedan na Vladi, i nekim elementima u tom dijelu. Premijer nas je upoznao i s prijedlogom za državnu odvjetnicu, i ostale teme oko učinaka mjera Vlade, koliko je korisnika, što bi se moglo napraviti", rekao je Hrg novinarima nakon koalicijskog sastanka.

Dodao je da nisu raspravljali o raspuštanju Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo o tome ništa baš konkretno, jer pred nama je još dosta intenzivan rad Sabora, i treba donijeti rebalans i zakon o sanaciji šteta od potresa. Znači, dosta je stvari koje će se još morati ovih dana morati donositi. Treba još stvari odraditi vezano za nastavak školske godine. Ima još dosta posla", istaknuo je Hrg.

Kazao je da premijera nisu pitali kada bi volio parlamentarne izbore, ali da je ta tema svepristuna, no da ovisi o tome kakva će biti epidemiološka situacija. 

"Vrapci već znaju da je to blizu. Moramo donijeti još sve ove zakone koji su potrebni", rekao je Hrg i dometnuo kako će "gospodin Capak nakon toga reći može li se ili ne".

Prije sastanka rekao da je vrijeme za razgovor o raspuštanju

Hrg je uoči sastanka rekao da ne zna koje će biti teme sastanka vladajuće većine, ali on smatra kako je sazrelo vrijeme da se raspravlja o raspuštanju Sabora i nadolazećim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je sad već sazrijelo vrijeme da će i to biti jedna od tema. Ne znam detaljno koje će biti teme, ali sve aktualne teme to je sigurno", rekao je Hrg novinarima uoči sastanka stranaka vladajuće većine.

U vezi s održavanjem parlamentarnih izbora u srpnju, Hrg kaže da oko te teme nema velike mudrolije. "Ako se stvore preduvjeti da se omogući kretanje ljudi i sve ostalo, zašto ne", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da HDS još nije pokrenuo konkretne pregovore s kime će izaći na izbore, ali da će u idućim danima na razini stranke donijeti odluke o tome.

"Nemamo mi velikih kombinacija kao HDS, mi smo na zadnjim izborima bili koalicijski partner u nekim izbornim jedinicama, takozvana 'točkasta koalicija' s HDZ-om. Ukoliko će oni smatrati da idu s nekim partnerima, vjerojatno će ponuditi, ako pak ne, pronaći ćemo nekakvo rješenje, ali u nekoliko izbornih jedinica, ne u cijeloj Hrvatskoj", kazao je Hrg.

Vrdoljak: "Moraju se donijeti ozbiljne mjere za gospodarstvo"

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je uoči sastanak kako je njegov osobni stav, ali i HNS-a, da se vrlo skoro moraju donijeti ozbiljne mjere za spas gospodarstva pogođenog karantenom zbog pandemije koronavirusa.

Vrdoljak je kazao kako će jedna od tema razgovora biti kada se planira ići na izbore jer o tome trebaju svi zajedno raspraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav HNS-a i moj osobni je da se vrlo skoro moraju donijeti ozbiljne mjere u gospodarstvu. To su dugoročne i skupe mjere koje se ne smiju donositi u zadnjem mjesecu mandata, nego u prvim mjesecima novog mandata", rekao je novinarima.

Na pitanje jesu li događaji u Jasenovcu, Okučanima i teme vezane za ustaški pozdrav "Za dom spremni" udaljili HNS od HDZ-a, Vrdoljak jer odgovorio da će uvijek biti populista i ekstremista koji će nametati teme koje su nametali zadnjih 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako prevladava tema 'Za dom spremni' onda ćemo se vratiti u kampanju koja je bila slična 2003. godini. Stvarno želim da izađemo s gospodarskim programima, da pričamo o tome kako Hrvatska treba izgledati 2022., ne na grobljima, nego u industriji, tvornicama, plaćama i obrazovanju", kazao je Vrdoljak.

Oni koji nemaju sadržaj vraćaju se na teme iz 2003. godine

Istaknuo je da će one stranke koje nemaju drugi sadržaj pokušati vratiti teme koje su i 2003. godine bile aktualne.

"Godine 2003. su vikali 'ne damo generale', sada viču 'ne damo za dom spremni', svake godine nešto ponavljaju, zato jer nemaju sadržaj kako žele složiti porezni i investicijski sustav. Jeste li čuli Hasanbegovića da razmišlja o investicijama u industriji, poljoprivredi, OPG-ovima - niste", ustvrdio je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim informacijama, zakon o obnovi Zagreba napisan je i poslan u Vladu. Imamo dvije teme - jedna je hitna obnova krovova i dimnjaka, osiguravanje tople vode i grijanja, a druga generalna obnova koja je dugoročnija i skuplja, pojasnio je.

"Sigurno nećemo hitne procese ostaviti za sljedeću godinu. Jamčim vam da će se sve hitne intervencije koje ćemo sufinancirati uskoro vidjeti u rebalansu proračuna", poručio je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjedbu novinara da se to tek treba zakonski omogućiti, Vrdoljak je istaknuo kako o tome raspravljaju s Vladom, ali uvijek mora postojati stranka koja Vladu čini efikasnijom i bržom, a to je HNS.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo