SLOBODA I ZAJEDNIŠTVO / Šarena subota na dva kotača: U Zagrebu se danas vozi prvi Pride Ride

Image
Foto: FB / Društvene mreže

Bit će to, kažu organizatorice, najšarenija i najtoplija prosvjedna vožnja

4.7.2020.
9:45
FB / Društvene mreže
VOYO logo

Snažna, ponosna, proaktivna, vidljiva i povezana LGBTIQ+ zajednica koja se bori za društvenu pravdu i hrabro živi svoje identitete i iskustva, vizija je koju zastupa inicijativa Ponosni Zagreb i čije članice ove subote 4. srpnja organiziraju prvi zagrebački Pride Ride koji počinje okupljanjem u 17:30 sati ispred Mimare.

Image
PONOSNI ZAGREB /

Prvi Pride Ride: 'Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave!'

Image
PONOSNI ZAGREB /

Prvi Pride Ride: 'Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave!'

''Prosvjednom vožnjom pokazat ćemo da i dalje postojimo, da ulice ovog razrušenog grada i dalje pripadaju i nama i da smo tu da svojim šarenim glasovima, smijehom i postojanjem ukrasimo grad u kojem živimo, stvaramo i volimo! Izvucite svoje bicikle, romobile, kolica, tricikle i monocikle, role (ako ne stignete na Hrelić u nabavu) i priključite se najšarenijoj i najtoplijoj prosvjednoj vožnji. Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave! 'Pride Ride' je ovdje kako bi pokazao da ne trebate slijepo slijediti neke druge ljude, već da je moć i snaga da se borite za sebe i svoje bližnje u vašim rukama'', poručuju iz Ponosnog Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pride na biciklima: Pride prilagođen ovim neobičnim vremenima

Ove je godine, podsjetimo, u lipnju najveća LGBTIQ+ manifestacija u gradu Zagreb Pride trebala biti održana 19. put, no odgođena je za rujan zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga s obzirom na koronavirus i potres. 

Ponosni Zagreb odlučio je organizirati prvu povorku ponosa na biciklima u gradu – naravno sve uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, kazala je za RTL.hr Milena Zajović: ''Vožnju smo odabrale upravo zato jer je bicikle nemoguće voziti bez nužne distance, čime imamo sigurniji i veseliji format Pridea prilagođen ovim neobičnim vremenima''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, želja je, kažu, bila izbjeći potresom narušeni i na dijelovima nesigurni strogi centar u kojem radnici još uvijek saniraju oštećenja: ''Očekuje nas lijepo vrijeme, stoga sve sudionike i sudionice pozivamo da se odjenu prozračno i šareno, ponesu svoje ukrase i rekvizite za međunožne ljubimce, maske za lice (ako ih nemate, one će biti dostupne i na okupljanju) i najvažnije - dostatne osobne zalihe vode''. 

'Zajašite svoje bicikle, romobile, jednoroge ili zmajeve!'

Okupljanje je zakazano ispred Mimare u 17:30 sati, a organizatorice imaju još nekoliko preporuka: ''Zajašite svoje bicikle, romobile, jednoroge ili zmajeve i priključite se masi koja će svima koji nas opresiraju pokazati da ne idemo nigdje! Potičemo vas da svoje međunožne ljubimce ukrasite šarenim zastavicama, balonima i sličnim rekvizitima koje možete. Molimo da vodite računa da ukrasima ne narušavate sigurnost sudionika i sudionica i brinete da su od recikliranog materijala. Vodite li pse ili djecu sa sobom, pazite da se ne isprepliću o nečije kotače, ma koliko vam to u tom trenu izgledalo primamljivo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u prosvjednoj vožnji nije moguće sudjelovati bez bicikla ili drugog prijevoznog sredstva, poput e-romobila koji može postići istu brzinu, napominju organizatorice i dodaju da će za sve osobe bez bicikla/romobila ... biti organiziran popratni program ispred Mimare koji će trajati za vrijeme trajanja prosvjedne vožnje.

Image
Foto: Pride Ride / FB

Ponosni Zagreb: 'Ovo je tek početak'

Objavljena je i ruta vožnje: Mimara - Savska - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova - Savska - Mimara, nakon koje slijedi i prvi ''Ponosni party'' u AKC Medika, a Ponosni Zagreb aktivnosti planira nastaviti i nakon Pride Ridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako je za RTL.hr kazala Sara Morić iz Zbeletrona, jedne od 17 organizacija koje podržavaju inicijativu Ponosni Zagreb: ''Našu inicijativu čine razne aktivistkinje i aktivisti koji se bave LGBTIQ+ temama, s različitim iskustvima i područjima interesa i jako nam je drago da smo uspjele okupiti prilično šaroliku ekipu. Već duže vrijeme razmišljale smo o tome kako se bolje povezati međusobno i kvalitetno odgovoriti na nedostatak sadržaja za zajednicu pa se nadamo da je inicijativa Ponosni Zagreb i ovogodišnji program samo početak naše dugoročne suradnje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo