Sanaderovo svjedočenje o Ini tajno zbog Gazproma

Hrvatska Vlada je na svojim službenim stranicama objavila dva ugovora o privatizaciji i upravljanju Inom. No, umjesto transparentnosti javnosti je ponudila neviđeni apsurd.

7.10.2010.
11:19
VOYO logo

Na Vladinim stranicama se već godinu dana može pronaći ugovor o izmjenama Dioničarskog ugovora potpisan u siječnju 2009. godine, ali ne i osnovni Dioničarski ugovor iz 2003. Može se pročitati i dodatak ugovoru o plinskom biznisu iz prosinca prošle godine, ali ne i osnovni ugovor koji je potpisan godinu dana ranije. Priču dodatno tajnovitom čini najava saborskog povjerenstva za Inu kako će za javnost zatvoriti Sanaderovo svjedočenje o tom ugovoru, te Vladino objašnjenje da MOL nije dao odobrenje da se s ugovora skine oznaka tajnosti, piše Novi list.

Razlog tome jest činjenica da je u ugovoru objavljena formula po kojoj Inina tvrtka za uvoz plina kupuje plin od ruskog Gazproma, pa u MOL-u smatraju da bi to bilo otkrivanje poslovne tajne bez suglasnosti ruskih partnera. Osim toga u Ugovoru nema ništa što hrvatska javnost ne bi smjela znati, navode izvori za Novi list i otkrivaju gotovo sve detalje ugovora, po kojem je dogovoreno da Vlada od Ine kupi skladište plina Okoli te tvrtku za uvoz prirodnog plina iz Rusije, što još nije realizirano. Predviđa se da ta tvrtka preuzima ugovor s Gazpromom, ali i da joj Ina do 2025. godine prodaje sve količine plina kojeg proizvede u Hrvatskoj. Uz to, definirano je po kojoj bi cijeni tvrtka za opskrbu plinom kupovala taj plin od Ine, a temelj je formula po kojoj se izračunava cijena plina koji se kupuje od Gazproma s time da se na nju dodaje određeni popust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Plinskom je ugovoru planiran i rast rudarskih naknada koje Ina plaća državi za eksploataciju. Međutim, do realizacije ugovora nikada nije došlo, a Vlada je u prosincu 2009. sklopila dodatak kojim se posao odgađa do 1. prosinca ove godine. Dodatak je sklopljen između ostaloga zbog pritiska oporbe koja je tvrdila da je ugovor o plinskom biznisu loš za Hrvatsku, ali i radi toga što Vlada nije imala novac za kupnju tvrtke za uvoz plina. Dogovor je bio da se za stopostotni udjel u toj kompaniji plati jedna kuna, ali da država plati i sav plin kojeg je ta tvrtka imala u skladištu, a procjenjivalo se da bi taj iznos mogao biti milijardu kuna.

U dodatku su dogovorene stvari koje prvi, tajni, ugovor čine besmislenim i vraćanje tom ugovoru 1. prosinca bit će gotovo nemoguće. Naime, Vlada je dala zeleno svjetlo za dizanje cijena plina industriji, ali i domaćinstvima. Određen je i puno sporiji rast rudarskih naknada. Tada je dogovoreno i kako će Ina platiti svoje dugove državi, a Ina će dio sredstva prikupiti izdavanjem zamjenjivih obveznica, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003250352006 arti-201004260406006 arti-201002060094006 arti-201009130757006 arti-201009080083006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo