Sanader: Svi su sve znali, nije Vlada dječji vrtić

12.10.2010.
19:55
VOYO logo

Bivši premijer Ivo Sanader je govoreći pred saborskim istražnom povjerenstvom za Inu indirektno za upravljačka prava koje Mol ima nad Inom optužio premijerku Jadranku Kosor. To se dogodilo nakon odluke Upravnog odbora Fonda branitelja da proda svoje dionice Ine, što je pomoglo Molu da dođe do većeg paketa od Vladinog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to su se vrijeme, naime, i zaposlenici Ine odlučili riješiti svojih dionica za koje im je Mol javnom ponudom nudio 2.800 kuna. Gordan Maras (SDP) je ustvrdio da je u Upravnom odboru Fonda glavnu riječ vodila Kosor, na što je Sanader rekao: "Da."

Ustvrdio je i da je današnja premijerka sudjelovala u završnoj fazi sastavljanja međudioničarskog ugovora između Vlade i Mola. Iako nije sudjelovala u radu povjerenstva za Inu koji je vodio Damir Polančec, a u njemu je bio i Ivan Šuker, koji pak tvrdi da nije bio niti na jednoj sjednici, Sanader tvrdi da je Kosor slao na te sastanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U završnoj fazi pregovora s Molom sudjelovali su i Jadranka Kosor i Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić i Damir Polančec. Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo je o svim strateškim odlukama, u nekoliko navrata i o Ini i pregovorima s Molom", kazao je Sanader domećući da je na jednoj sjednici užeg kabineta Vlade, shvatio da Šuker i Polančec nisu usuglasili ugovor s Molom, pa je naredio da im se priključi i Kosor. Time je demantirao premijerku koja je odbacila da je sudjelovala u takvim sastancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damira Polančeca je zaštitio, ustvrdivši da je njegovo pregovaranje s Molom u ime hrvatske strane bio dobar posao i kazao da se nipošto ne slaže da postoji nerazmjer između vlasništva i upravljačkih prava.

Spomenuo je i bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, kazavši da je "zanimljivo" da je i on bio na sjednici Vlade 22. travnja 2002. kada se odlučivalo o konzultantima koji su trebali savjetovati Vladu o privatizaciji Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, najviše je kriv SDP

Također, ustvrdio je i da je ugovor kojim je hrvatska Vlada prodala 25 plus jednu dionicu Ine Molu 2003. godine uvelike doprinijeo sadašnjem odnosu snaga u toj naftnoj kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa Vlada ne bi morala učiniti da vi niste prodali 25 posto plus jednu dionicu. Da nije bilo ugovora iz 2003. godine, ova pitanja bi bila irelevantna", kazao je Sanader.

Ustvrdio je kako je o svim ključnim pitanjima vezanim za privatizaciju Ine u njegovom premijerskom mandatu bilo upoznato Predsjedništvo HDZ-a i njegovi koalicijski partneri. Pritom je objasnio proceduru donošenja strateških odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedan član Vlade s integritetom nije mogao glasati o nečemu o čemu nije informiran", kazao je i dometnuo: "Sve drugo je dječji vrtić". Maras ga je pitao je li mu čudno što njegovi dojučerašnji suradnici danas na njega i Polančeca pokušavaju prebaciti svu odgovornost, pa je Sanader odvratio da njega kao premijera nitko nije bespogovorno slušao, već su se o svemu dogovarali.

"Tko pod drugim jamu kopa sam pada u nju", poručio je bivši premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i da je preglasavanjem oporbenjaka u Povjerenstvu odlučeno da Jadranka Kosor neće biti pozvana na svjedočenje pred Povjerenstvom koje s radom završavam 23. listopada.

Prethodni članci:

arti-201010110396006 arti-201010050544006 arti-201009190349006 arti-201009140860006 arti-201010120162006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo