Sanader je uzeo novac kao premijer, ne kao šef HDZ-a

HDZ će u ponedjeljak preko odvjetnika Vladimira Gredelja podnijeti žalbu Vrhovnom sudu i zatražiti ukidanje rješenja o blokadi zgrade središnjice stranke.

14.11.2011.
14:02
VOYO logo

"Sam sud navodi da je HDZ postao vlasnik spomenute zgrade temeljem ugovora iz 1994., 1998., i 2002., pa je očito da ta nekretnina nije mogla biti stečena od koristi ostvarene kaznenim djelom. Kupnja te nekretnine je financirana iz legalnih sredstava stranke u razdoblju u kojem HDZ nije osumnjičen da je počinio kaznena djela", glasi jedna od dviju glavnih teza iz žalbe HDZ-a.

Druga važna teza na kojoj se žalba temelji glasi: čak i da su se novcem iz crnih fondova plaćale potrebe HDZ-a, što tek treba dokazati na sudu, nijedan dio tog novca ne nalazi se u imovini HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gredelj misli da mu je argumentacija 'ubitačno uvjerljiva'

Stoga je Gredeljev zaključak iz žalbe da imovinsku korist, ako je stečena kaznenim djelom, treba oduzeti od okrivljenih fizičkih osoba iz te stranke, osumnjičenih da su uzele novac iz crnih fondova (Ivo Sanader, Branka Pavošević, Ivan Jarnjak, Ratko Maček te druge osobe), piše Večernji list.

Na pitanje Gredelju je li zaista uvjeren da će nakon ove žalbe Vrhovni sud odblokirati zgradu HDZ-a, odvjetnik je odgovorio u svom stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je argumentacija toliko ubitačno uvjerljiva da ne mogu vjerovati da Vrhovni sud neće presuditi onako kako mislim da hoće. Jako je važno razdvojiti ulogu Sanadera kao predsjednika stranke od njegove uloge premijera. Da Lesar sad traži pet milijuna kuna od neke firme, ne bi dobio ništa. Nije ovdje uzeo novac predsjednik stranke, ako ga je uzeo, nego predsjednik Vlade", kazao je Gredelj, uvjeren da će građanima dokazati da je stranka čista, a pojedinci, ako su krivi, neka odgovaraju.

Podsjetimo, USKOK je u listopadu istragu s afere Fimi medija proširio na HDZ kao pravnu osobu, zbog sumnji da je ta stranka od 2003. do 2. srpnja 2009. koristila crne fondove i iz njih financirala kampanje, dodatke na plaću, božićnice itd., čime je država oštećena za oko 32 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Crni fond HDZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo