doktor mato palić gost rtl direkta / 'Sanader i oni koji su 90-ih sudjelovali u privatizaciji protivno propisima mogu biti zadovoljni presudom'

'Ivo Sanader i svi oni koji su devedesetih sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji protivno propisima mogu biti zadovoljni ovom presudom', poručio je Palić za RTL Direkt

27.7.2015.
22:33
VOYO logo

Gost RTL Direkta bio je doktor Mato Palić - docent na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku. Evo što nam je rekao na temu ukinute presude Ustavnog suda Ivi Sanaderu u aferi INA MOL i Hypo!

Image
sloković: 'Odluka je dokaz da smo bili u pravu' /

Sada je i službeno: Ustavni sud ukinuo presudu Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-MOL!

Image
sloković: 'Odluka je dokaz da smo bili u pravu' /

Sada je i službeno: Ustavni sud ukinuo presudu Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-MOL!

Vidjeli ste odluku - je li  obrazloženjem da nije utvrđeno je li u trenutku  stupanja na snagu izmjena Ustava 2010. - prošla zastara za ratno profiterstvo de facto poništen Ustav u tom dijelu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najsporniji dio odluke, ima puno širi opseg nego što je navedeno u obrazloženju Ustavnog suda. Ustavni sud tumači ustavnu normu, a ne zastarjevanje kaznenih djela, počinjenih u vrijeme Domovinskog rata - na način - da ako je do lipnja 2010. nastupila zastara, onda je to konačno i da se nikakvim tumačenjem to više ne može vratiti na početak, neće se moći sankcionirati počinitelji tih kaznenih djela. To je zapravo jedna formalna amnestija svih onih koji su početkom devedesetih u pretvorbi i privatizaciji nezakonito stekli svoju imovinu. 

Sanaderovi odvjetnici tvrde da je odluka Ustavnog suda važna ne samo za njihova branjenika već i za ostale procese?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljna namjera ustavotvorca i smisao te odredbe je bio da se njima mogu sankcionirati kaznena djela za koja je nastupila zastara, a ako se ne mogu sankcionirati, onda je ta odredba u ustavu suvišna i sad ovim tumačenjem je Ustavni sud je zapravo onemogućio da se pokrene više postupak protiv bilo koga, ako je nastupila zastara.

Mnogo se govori o radu Ustavnog suda - koji čak i prema mišljenju ministra pravosuđa nije četvrta grana vlasti - odnosno stupanj sudovanja već Sud koji treba utvrđivatu ustavnost zakona - ima li ičega od toga u ovoj odluci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meni je najdiskutabilniji već spomenuti dio koji se odnosi na zastaru jer izravna posljedica ovakvog tumačenja Ustavnog suda će biti činjenica da se Sanaderu neće moći suditi ni za Hypo, a u ponovljenom postupku sudit će mu se samo za drugu aferu, to je INA MOL. Ivo Sanader i svi oni koji su devedesetih sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji protivno propisima mogu biti zadovoljni ovom presudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo