Koraljka je u hotelskom kafiću stalna gošća, ali ne na način na koji to nalažu nove mjere. Nema smještaj u hotelu - pa od sutra za nju nema ni kave, koja će joj nedostajati.
"Naročito kad je sunčano vrijeme, bilo gdje. Takva je situacija sad i morat ćemo opet pit doma kave i to je to i čekati bolja vremena", kazala je Koraljka Brnelić iz Rijeke.
Past će promet, a time postaju upitna i radna mjesta. U jednom su se riječkom hotelu pobrinuli za radnike.
"Pa evo, angažirani će biti na neke poslove koji nisu u opisu posla. To su naprimjer farbanje soba, održavanje vanjskog okoliša i priprema samog kampa", kazao je Dalibor Maletić, direktor hrane i pića u Jadran hotelima Rijeka.
U Hrvatskoj je sada ukupno 13.000 turista, a u 230 otvorenih hotela smjestilo ih se tri tisuće. Radi i 31 kamp.
"Mi to doživljavamo kao zaista priznanje svemu onome što su hotelski profesionalci, zaposlenici radili od početka pandemije, pa i tijekom ove sezone, kada smo u jednom danu imali i preko milijun gostiju i kada praktički se nije se dogodio niti jedan slučaj zaraze hotelu", pojasnio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
Ali stvari će se od sutra ipak prilično promijeniti.
"Možemo usluživati goste kampa, pridržavanje mjera, unutra smo limitirani s brojem sjedećih mjesta, odvojili smo stolove i označili kako gosti mogu sjediti", izjavio je Marino Jurkota, konobar u kampu u Medulinu.
"Tako da kako ćemo dalje ne znamo, jako teško. Našim gostima ćemo nuditi uslugu kave, a vanjskim ne možemo", ustvrdio je Elvis Drandić, voditelj hotela u Puli.
Mnogima je tradicija popiti kavu ili večerati u hotelima i kampovima, ali morat će se zadovoljiti drugim načinima.
"Ako budu uzimali van kuće, kao take away. Znači ta varijanta ostaje", kazao je Aleks Živković, direktor kampa u Medulinu.
Kava s najboljim pogledom će pričekati. Ona kod kuće, poručuju gosti, neće biti tako slatka koliko god šećera stavili.