'JA SAM SVOJU DIONICU ODRADIO' / Saga o Ivi Sanaderu zapravo je saga o hrvatskom pravosuđu: Sjetimo što je 'ćaća' govorio kao lider, a što kao luzer...

Image
Foto: Petar Glebov/Luka Stanzl/PIXSELL

Sanader nije više metafora političke moći i političke korupcije, nego je postao metaforom trulog hrvatskog pravosuđa. Ono se s njime gomba već 11 godina i još se nije izgombalo

13.10.2022.
22:35
Petar Glebov/Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Prije sedam godina, početkom listopada 2015. godine, za Net.hr napisao sam tekst povodom obaranja presude Ivi Sanaderu za "slučaj Fimi media" i vraćanja istog u ponovnu sudsku proceduru. Napisah tada da će Sanader "očito još dugo biti u središtu naše pozornosti". I nisam pogriješio. Ne zato što sam nekakav analitički mag, već jednostavno stoga što poput velike većine građana Hrvatske vidim kako funkcionira ovdašnje pravosuđe. A i čovjeku kojemu se sudi(lo) u četiri velika slučaja (Fimi media, Ina-MOl, Planinska, Hypo) u Hrvatskoj, ovakvoj kakva jest, naprosto se ne može presuditi u nekakvom normalnom roku. Recimo, unutar jednog desetljeća.

Image
SLIJEDI ŽALBA /

Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo: 'Hrvatska je pretrpjela samo štetu moralnog karaktera'

Image
SLIJEDI ŽALBA /

Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo: 'Hrvatska je pretrpjela samo štetu moralnog karaktera'

'Izgubljeni' u Sanaderovim sudskim procesima

Jučer, sedam godina kasnije, opet u listopadu, Sanader je nepravomoćno oslobođen krivnje u "aferi Hypo" nakon što mu je prethodno za istu dvaput bilo presuđeno da je ratni profiter. Ta afera, zbog činjenice da je datirala iz ra(t)nih devedesetih, puno prije Sanaderove političke slave, javnosti je ostala nekako maglovita. "Planinska", "Fimi media", a naročito "Ina-MOL" kad vidimo u kakve smo nepovoljne energetske aranžmane uvaljeni, slučajevi su koje si javnost može puno jasnije percipirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je u međuvremenu pravomoćno osuđen za Fimi mediju na sedam godina zatvora, za primanje mita u slučaju Ina-MOL dobio je šest godina zatvora, a za "Planinsku" četiri godine i šest mjeseci koje nije morao odležati, ali je morao vratiti 17,5 milijuna kuna dobivene provizije. U onom tekstu iz 2015. napisao sam da je usprkos tomu što su ga i medij i običan puk sve te godine "kirurški secirali do zadnje otuđene lipe i zadnje slike iz njegovog podrumskog depoa, još uvijek obavijen mnogim velovima tajne". Sedam godina kasnije, čini se da javnost, umorna i sve manje fokusirana, više ne mari za ijedan veo Sanaderovih tajni. RTL je sinoć znakovito podsjetio da se od početka sudskog progona Sanadera do danas u Hrvatskoj promijenilo već pet vlada, a da se čak i u Vatikanu promijenio papa.

Nekoć bilo ivopoklonstvo, sada je tu Andrej

"Vrijeme čini svoje. Kada predmet toliko dugo traje, više ne možete pohvatati o čemu se tu radi", kazao je odvjetnik Anto Nobilo u sinoćnjem RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako su u zaborav već pali Sanaderovi sudski procesi, što tek reći o vremenima ivopoklonstva iz prve dekade ovog stoljeća. Čak i Jadranka Kosor, koja je tu stranačku odanost sažela u čuvenu zakletvu "Kud Ivo tud i ja!" odavno nije ni premijerka, ni članica HDZ-a pa ni aktivna političarka. Nema više ni viralne zaje*ancije "Ćaća se vraća", a na scenu su stupili drugi politički likovi. Sanaderov "kult ličnosti" promijenio je atribut. Nepristojno ću opet citirati samoga sebe iz onoga teksta: "Sanader je bio velemajstor političkog imidža, uglađeni poliglot i samouvjereni šarmer domaćeg elektorata i inače podozrivih europskih čelnika. Već je za prvog mandata, a naročito nakon osvajanja drugog (…) skliznuo na opasan teren neobuzdanog vlastohleplja, isplevši gustu mrežu korupcije u kojoj se, što u privatne što u stranačke crne fondove pretovarao novac iz državnih i javnih poduzeća" Kad se danas to pročita, prvi na pamet pada Andrej Plenković.

Nema katarze nakon 11 godina suđenja

Iako je Sanader odavno bivši, mehanizam političkog djelovanja koji je svojedobno uspostavio dan danas je dobro podmazan pa će ga vjerojatno i nadolazeći kroničari i analitičari nazivati "sanaderizmom". Možda i stoga što je "plenkovićizam" nespretan i kvrgav izraz. Sanader nije više metafora političke moći i političke korupcije, nego je postao metaforom trulog hrvatskog pravosuđa. Ono se s njime gomba već 11 godina, od početka prvog suđenja u studenome 2011. do danas. I još se nije izgombalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji i danas zazivaju zatvor i kaznu za Sanadera kao da previđaju činjenicu da se on već deset godina povlači po istražnim zatvorima, po sudnicama i bolnicama - što je već dovoljno velika kazna - pa njegov odlazak, odnosno ostanak u zatvoru više nisu ikakav katarzičan trenutak za Hrvatsku kakav se očekuje.

Slučaj koji razotkriva stanje u sudstvu

A političkom pozornicom defiliraju skroz novi likovi koji su u Sanaderovim vremenima još bili stranački mladunci, a neki možda nisu ni pomišljali na političku karijeru. Kad u HDZ-u danas kažete "Sanader" moguće je da svi najprije pomisle na Antu Sanadera, političkog tajnika stranke. Puno je vode proteklo Savom, a nafte Jadranskim naftovodom otkako je Sanader bio nedodirljivi "ćaća" pa čak i otkako je postao "ćaća" pred sudom. Da korigiram početak teksta: Sanader će još dugo biti u središtu naše pozornosti, ali isključivo stoga što će svojim primjerom svjedočiti o domaćem sudstvu i pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ga zabravljenog ne bi prebrzo zaboravili, sjetimo se još jednom što je, kada i kako govorio.

Tako je govorio doktor Ivo...

  • "Hrvatskoj je mjesto u Europi i ona se nalazi u Europi, koja pak traži sebe." (na sjednici Glavnog odbora HDZ-a 1996. god.)
  • "Ništa, naime, ne smije ikome od nas biti prije i iznad državnog interesa." (u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji 1999. god.)
  • "Naša stranka inzistirat će da se procesuiraju sva nečasna djela u Hrvatskoj." (na konferenciji za novinare nakon izbora za predsjednika HDZ-a 2002. god.)
  • "Tijekom predizborne kampanje nismo dali obećanja, kao garnitura koja je pobijedila na izborima 3. siječnja 2000., već jamstva." (kao mandatar nove vlade 2003. god.)
  • "Nema toga koji se može natjecati s vama i sa mnom osobno u ljubavi prema Hrvatskoj! Neću dopustiti da itko bude veći od mene u ljubavi prema Hrvatskoj!" (na sjednici Vlade 2004. god.)
  • "Prigovaraju mi da danas govorim drugačije u odnosu na vrijeme prije nekoliko godina i da sam promijenio mišljenje, što nije istina: mi jednostavno vučemo poteze koji koriste Hrvatskoj." (na proslavi 16. obljetnice splitskog HDZ-a 2006.)
  • "Otkako je HDZ na vlasti, nacionalizam u Hrvatskoj sveden je na minimum." (iz predavanja na Oxfordu 2007. god.)
  • "Bez dramatike, visimo o niti. Kolokvijalno rečeno – u banani smo." (tijekom sastanka s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi u studenome 2008.)
  • "Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge." (podnoseći ostavku na sve političke dužnosti 1. srpnja 2009. god.)
  • "Siguran sam da će javnost vrlo brzo, za nekoliko dana, kada se smire strasti i emocije i kada prevladava razum, shvatiti da je moj potez od iznimne važnost za politički život Hrvatske." (dan nakon podnošenja ostavke, srpanj 2009. god.)
  • "Nisam ni lopov ni kriminalac. Ne pada mi na pamet da se branim šutnjom, od progona Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa branit ću se istinom. Nitko pa ni Remetinec neće me slomiti." (uoči uhićenja u Austriji, prosinac 2010. god.)
  • "S gnušanjem odbijam tvrdnju da sam ratni profiter jer sam se u to vrijeme borio za Hrvatsku te imam čin pukovnika." (na prvom sudskom ročištu, rujan 2011. god.)
  • "Možda su krali u moje ime, ali ja s tim nemam nikakve veze." (u iskazu pred sudom u listopadu 2011. god.)
  • "Nitko se ne bi usudio lagati ili podizati optužnice da sam ostao na funkciji." (iznoseći obranu pred sudom u slučaju Fimi media, rujan 2013.)
  • "Već četiri godine trpim progon iz političkih razloga koji graniči s fantastičnim opsegom." (na sjednici Vrhovnog suda prilikom razmatranja žalbe na presudu u aferama Hypo i Ina–MOL, travanj 2014.)
  • "Idemo dalje!" (nakon ukinutih presuda za slučajeve Hypo i INA-MOL, srpanj 2015.)
  • "Dat će vam odvjetnici izjave." (novinarima pred sudom, praveći se da razgovara na mobitel, nakon što je osuđen u aferi Hypo, listopad 2018.)
  • "Stalno se ponavlja kao mantra da je ovo danas novi HDZ, za razliku od onog starog koji je od 2000. do 2009. vodio Sanader. To nije ništa drugo nego priznavanje nepostojeće krivice, i moje i HDZ-a, jer je HDZ jedan isti, i prekjučer i jučer i danas i biti će sutra." (pismo javnosti nakon presude za aferu Fimi media, siječanj 2021.)
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo