ON MU JE PRVI SUDIO / Turudić o presudi Sanaderu: 'Na toj crvenoj zastavi je i kap moje krvi. Ne osjećam se dobro kao dio ovog sudstva'

Image

Turudić je komentirao i činjenicu da u Hrvatskoj unatoč tome što je poznato da se kralo, nema osuđenih ratnih profitera

12.10.2022.
23:42
VOYO logo

Što o svježjoj, nepravomoćnoj oslobađajućoj presudi Ivi Sanaderu u ''aferi Hypo'' kaže Ivan Turudić, danas sudac Visokog kaznenog suda, čovjek koji mu je prvi izrekao presudu.

"Danas je treći put donesena prvostupanjska presuda u tom postupku. Prve dvije su bile osuđujuće, sad je oslobađajuća. Vidjet ćemo što će reći Viši sud, to je Visoki kazneni sud. Ta presuda je nepravomoćna, stoga ju je vrlo teško nedopušteno komentirati", rekao je Turudić u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLIJEDI ŽALBA /

Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo: 'Hrvatska je pretrpjela samo štetu moralnog karaktera'

Image
SLIJEDI ŽALBA /

Ivo Sanader nije kriv za ratno profiterstvo: 'Hrvatska je pretrpjela samo štetu moralnog karaktera'

'Ta borba protiv ratnog profiterstva bila je dekor'

Komentirao je i činjenicu da u Hrvatskoj unatoč tome što je poznato da se kralo, nema osuđenih ratnih profitera.

"Ne znam, možda postoji na nekom sudu neki. Naravno da je to je poraz cijele borbe protiv ratnog profiterstva, kriminala počinjenog za vrijeme privatizacije. Ispada da su izmjene Ustava, posebni zakon koji je donesen temeljem izmjena ustava 2010. godine, Zakon o nezastarijevanju bili besmisleni i nepotrebni. To je bio jedan dekor", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudić je upitan i bi li Sanader doista mogao izaći na slobodu već sljedeće godine.

"Mislim da je sad donesena presuda objedinjena za prva dva predmeta. Tu je određeno 10 godina i osam mjeseci, postoji još jedna presuda koja nije spojena. Kada se tri presude spoje, one se smanje, nisu u zbroju. Nisam se bavio time, mislim da se očekuje 15 godina. Ako bi bila jedinstvena kazna zatvora od 15 godina, onda se može staviti prijedlog za uvjetni otpust nakon polovine izdržane kazne. O tome će odlučivati nadležni sud", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nastupila je apatija, nitko više ništa ne očekuje'

Na pitanje je li očekivao ovakav ishod kada je prije 10 godina donosio prvu pravomoćnu presudu Sanaderu, Turudić kaže da nije.

"Ta presuda je donesena u postupku u kojem je rasprava trajala godinu dana, a pisanje presude šest-sedam mjeseci. I onda je postala pravomoćna nakon otprilike godinu dana, negdje 2014. godine. To bi po normalnom tijeku stvari bio dovršen postupak, i brzo i efikasno. Nastupila je apatija i rezignacija. Nitko više ne očekuje ništa, ne od tog postupka, nego ni za slične postupke koji su počeli s velikom pompom i pažnjom javnosti i medija. Sve polako pada u zaborav", ustvrdio je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je teško reći tko je kriv za ovajav ishod suđenja Sanaderu.

"Teško je odgovoriti. Ja sam sudio u tom predmetu. Onda je na toj crvenoj zastavi i kap moje krvi. Neka objektivna odgovornost postoji. Zašto je tome tako, trebalo bi nekoliko emisija. Ne želim braniti suce, ali nisu samo oni krivi. Krivi su loši zakoni, možda optužnice nisu bile adekvatne iako mislim da jesu. Niz je faktora koji su doveli do toga. Bilo je i zlouporabe od strane optuženika. Bježao je i jedno vrijeme bio nedostupan u Austriji, no ne može se samo na jednu stranu staviti da je kriv", smatra Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam sretan kad je tako loša percepcija sudstva'

Dodaje da je Sanader bio ogledni primjer.

"Bio je prevažan. Radilo se o predsjedniku vlade, o najmoćnijoj osobi u Hrvatskoj. Radilo se o najvećim kaznama u predmetu za koji je vladao ogromni interes i da je taj predmet završen bilo kakvom presudom, da je bio završen u razumnom vremenu bila bi odaslana poruka javnosti. I sad je odaslana poruka javnosti da mi kao država nismo sposobni nositi se s takvim krupnim predmetima. Ne samo sudstvo, ne samo pravosuđe, nego cijela država", kazao je za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na pitanje kako je biti sudionik takvog sudstva i pravosuđa, rekao je da se ne osjeća dobro zbog toga.

"Cijeli život sam sudac, nisam ništa drugo radio osim bio sudac, to je sad 30 i više godina. Naravno da nisam sretan kad je tako loša percepcija sudstva čiji sam i ja dio", kazao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo