nevidljivi svjedoci / Saborska istraga o Agrokoru: evo što nas dalje čeka nakon današnje prve sjednice povjerenstva

Većina je odlučila da se kao svjedoke još ne zove premijer Plenković, ministrica Dalić, te Vladin povjerenik Ramljak, ali ni Vladimir Šeks

3.11.2017.
18:50
VOYO logo

Nakon što se mjesecima osnivalo, saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor napokon se sastalo i od tri svjedoka, stigao je tek bivši predsjednik Stjepan Mesić. No prije njegova svjedočenja većina je odlučila da se kao svjedoke još ne zove premijer Plenković, ministrica Dalić, te Vladin povjerenik Ramljak. Ali ni Vladimir Šeks koji je prema dokazima MOST-a o malverzacijama Agrokora znao već devedesetih. 

Nije se ni sumnjalo da Ivica Todorić neće doći na sjednicu Istražnog povjerenstva, a nije stigao ni njegov devedesetogodišnji otac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da HDZ ne opstruira rad povjerenstva uvjerava i premijer. 

"Ne radi se o nikakvom sprečavanju rada povjerenstva, već se ide jedan po jedan, što gospoda iz SDP hoće prodati znak jednakosti Todorić HDZ, to je njihov cilj", rekao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svjedoka HDZ nije prihvatio niti Plenkovićeva savjetnika - Vladimira Šeksa. Za njega je MOST-ovac Grmoja objavio navodne dokaze da je još devedesetih kao potpredsjednik Vlade znao za nepravilnosti u Agrokoru.  

"Da je Šeks znao da su se sredstva koja su odobrena po ovim kreditima nenamjenski trošila i da je te nepravilnosti utvrdila i narodna banka i financijska policija koja je obavijestila Vladimira Šeksa", kazao je Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks tvrdi - sve su  to laži i obmane. MOST-ovi dokazi nisu posebno uzdrmali ni premijera. 

"Ništa spektakularno, dokument iz kojeg mi se čini da je napravljen na inzistiranje tadašnjeg potpredsjednika vlada, koji je proslijedio dalje nadležnim institucijama da kažem, tresla se brda rodio se miš bio bi kompliment", smatra premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks tvrdi, ne protivi se svjedočenju pred povjerenstvom. No, s obzirom na broj svjedoka i vremenski ograničen rad povjerenstva, pred njega možda neće ni doći. 

Danas je ispitan i prvi svjedok, a evo što nas čeka nakon današnje prve sjednice povjerenstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da će istražno povjerenstvo nastaviti s radom, barem do daljnjega, vidjet ćemo što se će dogoditi kada odluka o istrazi postane pravomoćna. Već se može čuti da će HDZ tada tražiti da prestanu s radom kako se ne bi sukobili sa samom istragom premda je, podsjetimo, Cvitan rekao da istražno povjerenstvo ne smeta u radu DORH-a. Ako sve bude po planu, u utorak će Josip Manolić, Ivan Penić i Milan Kovač kao bivši ministri i jedan bivši premijer biti sljedeći svjedoci, a onda slijede novi bivši premijeri i bivši ministri bez Martine Dalić, premijera Plenkovića, Vladmira Šeksa i Ante Ramljaka jer HDZ to danas nije dopustio", izvijestila je naša novinarka Marina Barkučić s Markova trga. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo