IMATE 50.000 KN VIŠKA? / Sabor odlučuje o kontroverznom Zakonu: Evo što se uopće predlaže, a pitanje je i tko će plaćati te brutalne kazne

Image
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vladajući tvrde da izmjene omogućuju djelotvorno upravljanje pandemijom, dok  Mostovci smatraju da se uvode kako bi se kaznilo dužnosnike koji se protive korištenju covid potvrda.

9.12.2021.
7:06
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

 Sabor danas nastavlja s radom raspravom o Prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je podigao mnogo prašine.

Vladajući tvrde da izmjene omogućuju djelotvorno upravljanje krizom u situaciji pandemije bolesti covida-19 te njeno činkovito suzbijanje radi zaštite života i zdravlja ljudi, dok mostovci smatraju da se izmjene Zakona uvode kako bi se kaznilo dužnosnike koji se protive korištenju covid potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most traži dvotrećinsku razinu odlučivanja

Među njima je i Miro Bulj koji tvrdi da vladajući tim izmjenama žele pogaziti Ustav, a kako kaže, iznad Ustava jedino je Bog, piše N1.

"Covid potvrde ne može uvesti Hrvatski sabor sa 76 trgovačkih ruku. Ne može to ni Milorad Pupovac ni Andrej Plenković i njegovi sateliti. To može jedino ako imaju 2/3 većinu. Ovo je kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda", rekao je Mostov Miro Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misle da izmjene Zakona kriju opasnost uvođenja covid potvrda u širu upotrebu. Sporno im je što nema jasne definicija prostora za čiji bi ulazak građani trebali predočiti dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju.

Image
INFORMACIJE IZ HZJZ-A /

Hoće li ovo mnogima biti dodatni motiv za cijepljenje: U jednom slučaju covid potvrda će vrijediti neograničeno?

Image
INFORMACIJE IZ HZJZ-A /

Hoće li ovo mnogima biti dodatni motiv za cijepljenje: U jednom slučaju covid potvrda će vrijediti neograničeno?

Ne definiraju se prostori

"Znači, određene prostore. Ne govori se koje to, mogu biti svi prostori, što vjerojatno znači da nas iza Božića i Nove godine očekuje uvođenje covid potvrda svugdje, to možemo već gledati u europskim zemljama", rekao je Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene neće podržati ni Klub socijaldemokrata jer, kažu, Vlada njima želi ispeglati ranije počinjenu grešku, odnosno nezakonito uvođenje covid potvrda.

"Sutrašnji Zakon je priznanje da su fulali u proceduri, da su preskočili Hrvatski sabor, da su samovoljno donijeli odluke, da Stožer odlučuje umjesto Hrvatskog sabora i to je nešto, ako se sjećate, na što sam ja upozoravao još prije dvije godine", veli Davor Bernardić iz Kluba socijaldemokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže očitovanje Ustavnog suda

Zeleno lijevi razumiju nužnost donošenja mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze, ali spornim smatraju njihovo donošenje bez pojašnjenja.

"Tražimo od Ustavnog suda da još jednom razmotri da nema drugog načina nego da je upravo Ustavni sud taj koji mora reći da se ovo mora donositi po članku 17 Ustava, odnosno dvotrećinskom većinom u Saboru", rekla je Sandra Benčić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo ne vidi problem

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da je Ustavni sud i dosad podržao ovakve poteze.

"Što se tiče te dvotrećinske većine, mislim da je Ustavni sud u više navrata dao za pravo ovakvom načinu donošenja mjera. Znači, bilo je dosta tih zahtjeva za ocjenom suglasnosti Zakona s Ustavom i svi su doneseni u našu korist, osim što je bilo ono da Stožer nije mogao donijeti odluku o zabrani rada nedjeljom, koliko mi se čini, tako da ne vidimo nikakav proble", kaže Tomislav Dulibić iz Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No što uopće stoju u prijedlogu zakona?

Prekršaj koji bi odgovorni skupo plaćali

Predloženim se propisuje i prekršajna odgovornost odgovorne osobe ako ne osigura provedbu sigurnosne mjere. Iznos novčane kazne za odgovornu osobu prekršitelja sigurnosne mjere utvrđen je razmjerno važnosti provedbe te mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraznih bolesti. Kokretno, do 50 tisuća kuna plaćat će odgovorni u javnopravnim tijelima u kojima se neće poštovati korištenje covid potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, definiraju se javnopravna tijela zadužena za provođenje zakonskih mjera te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima. Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravna osoba koja ima javnu ovlast i pravna osoba koje obavlja javnu službu.

Definira se tko je odgovoran za mjere

Utvrđuje se da je odgovorna osoba u javnopravnom tijelu čelnik tijela državne vlasti, tijela državne uprave, drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i općinski načelnik i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnikom tijela državne vlasti u smislu toga zakona smatraju se osobe koje sukladno posebnim propisima upravljaju uredima, odnosno stručnim službama tijela državne vlasti i koji u upravljanju njima te u odnosu na zaposlene u njima imaju prava i ovlasti čelnika tijela državne uprave sukladno posebnim propisima kojima se uređuju ta pitanja. Isto tako, odgovornim osobama smatraju se i čelnik tijela državne uprave, drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i općinski načelnik te zakonski zastupnik pravne osobe.

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a u svrhu što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja covida-19 zakonskim prijedlogom predlaže se nova sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti radi ulaska u određene prostore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzor provodi Državni inspektorat

S tim u vezi, propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te mjere te odrede jednu ili više osoba za neposrednu provedbu. U izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti sanitarni inspektori Državnog inspektorata ovlašteni su narediti provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju radi ulaska u određene prostore, kao i udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj mjeri.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo