Sabor odlučio: Referendum o EU 22. siječnja

Referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju održat će se 22. siječnja, odlučili su zastupnici Hrvatskog sabora sa 124 glasa za i jedanaest suzdržanih.

23.12.2011.
22:07
VOYO logo

Suzdržani su bili HDSSB-ovci koji su tražili široku raspravu i odgodu referenduma za tri mjeseca kako bi se građane dovoljno informiralo o Europskoj uniji, a jednako su mišljenje dijelili i Hrvatski laburisti koji žele odgodu referenduma do sredine veljače iz istog razloga.

Kao što je to novi premijer Zoran Milanović najavio u četvrtak navečer, pitanje koje će se građanima postaviti na referendumu je ''Jeste li za članstvo Hrvatske u EU?'', a ponuđeni odgovori će biti 'za' i 'protiv'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije rasprave o referendumu Jadranka Kosor čestitala je novom predsjedniku Vlade i njegovim ministrima, a zatim ponovno podsjetila na sve zasluge njezine Vlade za potpisivanje pristupnog ugovora s EU, kao i na njezinu zaslugu za potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

''Pozivam građane da u što većem broju izađu na referendum i daju svoju potporu kako bi 1. srpnja 2013. Hrvatska postala punopravna članica'', zaključila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi premijer Milanović zahvalio je dosadašnjoj vladi na odrađenom poslu te rekao da treba poštivati mišljenje građana, koje je u postocima prema anketama manje sklono Europskoj uniji od broja građana koji su izašli na izbore.

U raspravi su najglasniji bili HDSSB-ovci koji su se svi javili za riječ. Tako je Zoran Vinković govorio o cijelom nizu stručnih tekstova koji su objavljeni na temu problema vezanih uz EU te ustvrdio da bi trebalo sve to proučiti prije referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo