zamijenit će hrvatina /

Sabor mu dao podršku: Đuro Sessa postaje novi predsjednik Vrhovnog suda

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Imenovanje Sesse u ponedjeljak je predložila predsjednica Grabar-Kitarović, a na tom će mjestu zamijeniti Hrvatina kojemu mandat istječe 19. srpnja

14.7.2017.
10:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sabor je u petak prijepodne sa 84 glasa 'za' potvrdio Đuru Sessu kao novog predsjednika Vrhovnog suda. Protiv ovog imenovanja bilo je 14 zastupnika, dok je njih 33 bilo suzdržano.

Imenovanje Sesse u ponedjeljak je predložila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a na tom će mjestu zamijeniti Branka Hrvatina kojemu mandat istječe 19. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predsjednika Vrhovnog suda uz Sessu se kandidirao i predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, no on je od kandidature odustao u subotu zbog, kako je objasnio u pismu predsjednici Republike, pritisaka kojima je izložen zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem.

Sessa je sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske i bivši predsjednik Udruge sudaca. Prije nego što je 2008. izabran za suca Vrhovnog suda Sessa je bio predsjednik Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu i sudac tog suda od 2002. do 2008. a od 1996. do 2004. bio je i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska dobila novu Strategiju nacionalne sigurnosti

Hrvatska je u petak dobila novu Strategiju nacionalne sigurnosti, taj dokument kojim se određuje vizija nacionalne sigurnosti i sigurnosni koncept države, te utvrđuju njeni nacionalni interesi, Hrvatski sabor donio je većinom glasova.

Strategija predviđa četiri nacionalna interesa i devet strateških ciljeva.

Nacionalnim interesima definirani su - sigurnost, dobrobit i prosperitet, nacionalni identitet, međunarodni ugled i utjecaj te ravnopravan položaj, suverenitet i opstanak.
Dostizanje najvišeg stupnja sigurnost i zaštite stanovništva te kritičnih infrastruktura, uspostava razvoja sustava domovinske sigurnosti, razvoj i održavanje snažne i aktivne obrane, ekološka Hrvatska i razvoj snažnog i održivog gospodarstva, neki su od strateških ciljeva.

To su i demografska obnova i revitalizacija hrvatskog društva, razvoj državne uprave po mjeri građana, zaštita, jačanje i promocija najviših vrednota ustavnog poretka i hrvatskog nacionalnog identiteta, jačanje međunarodnog ugleda i utjecaja zemlje itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strategijom je propisano da je njezin razvoj trajan proces unutar kojeg svaka vlada na početku mandata, a u suradnji s predsjednikom Republike, predlaže novu ili izmjenu postojeće Strategije. Vlada jednom godišnje treba Sabor izvijestiti o provedbi Strategije.
Sabor je donio i Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske do kraja 2020.

Prihvatio je godišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prošlu godinu, te izvještaj o obavljenoj reviziji tog izvještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prolaznu ocjenu' dao je i izvješćima o stanju i radu kaznionica i zatvora za 2015., te o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć za prošlu godinu.

Donio je i Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za ovu godinu.

Sabor razriješio članove Nadzornog odbora HRT-a

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova razriješio članove Nadzornog odbora (NO) HRT-a koje sam imenuje, dakle njih četiri od pet.

Razriješeni su Anja Šovagović Despot, koja je bila predsjednica NO-a, te KatarinaBakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Peti član NO-a je predstavnik HRT-ovih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborskoj većini je za razrješenje članova NO-a trebalo 76 ruku, a za razrješnje glasovalo je 78 zastupnika, osam ih je bilo suzdržano, te 47 protiv.

Većina je ustrajala u objašnjenju da se NO razrješuje zbog opetovanog kršenja zakona, dok su iz SDP-a tvrdili da se to čini zbog izvješća NO za prošlu godinu u kojemu se spominju brojne nepravilnosti na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjanu Rakić Sabor je, na njen zahtjev, razriješio dužnosti predsjednice Vijeće za elektroničke medije, a na tu je dužnost imenovao Damira Hajduka.

Zbog isteka mandata razriješio je članicu Vijeća Vesnu Roller, a članovima Vijeća imenovao Vanju Gavrana, Davora Marića i Anitu Malenicu. O njihovim imenovanjima, na prijedlog SDP-a, glasovalo se pojedinačno.

Sabor je u Državnoodvjetničko vijeće iz reda zastupnika imenovao Mariju Jelkovac (HDZ), a u Državno sudbeno vijeće nezavisnog zastupnika Željka Lackovića, dok je članstva u DSV-u razriješen Mostov zastupnik Miroslav Šimić.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo