ŽESTOKO U SABORU / Izglasan Zakon o uvođenju eura, ali ne i Zakon o prekidu trudnoće, kao ni prijedlog o raspuštanju Sabora

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon burne rasprave Sabor je po hitnom postupku odlučio o Zakonu o medicinskom postupku prekida trudnoće, ali i o Zakonu o uvođenju eura kao službene valute

13.5.2022.
10:36
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor oko 11.30 nastavlja svoju 11. sjednicu Hrvatskog sabora hitnim postupkom, odnosno prvim i drugim čitanjem te izglasavanjem konačnog prijedloga Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, koji je pripremio i predložio Klub zastupnika SDP-a, nakon slučaja Mirele Čavajde.

Zaključak o zakonu zastupnika Arsena Bauka i Anke Mrak Taritaš je nakon dugog prepucavanja vladajućih i oporbenih zastupnika replikama i povredama poslovnika odbijen s 80 glasova protiv, 45 za i petero suzdržanih. Sam prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće odbačen je sa 78 glasova protiv, 47 za i petero suzdržanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Vlada odobrila rebalans proračuna za 2022. godinu, Sabor je sa 117 glasova za, 13 protiv i jednim suzdržanim donio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH, čime je napravljen još jedan korak prema ulasku u eurozonu, ukidanju kune i uvođenju zajedničke europske valute.

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasan Zakon o poljoprivrednom zemljištu

13.03 - Sa 78 glasova za i 38 glasova protiv izglasan je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je ranije izazivao polemike zbog komasacije i omogućavanja lakše kupoprodaje poljoprivrednih zemljišta.

Prihvaćen Zakon o uvođenju eura

12.46 - Konačni prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH je prihvaćen sa 117 glasova za, 13 protiv i jednim suzdržanim zastupnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasanje o amandmanima na Zakon o euru

12.40 - Sjednica je nastavljena raspravom uoči izglasavanja Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH. Svi amandmani su odbačeni. Mostov zaključak o odgađanju izglasavanja zakona je odbačen sa 105 glasova protiv.

Odbačen Zakon o prekidu trudnoće

12.35 - Zaključak dijela zastupnika nije prošao, jer je 80 zastupnika glasalo protiv, 45 za i 5 je bilo suzdržanih, a Zakon je odbačen sa 78 glasova protiv, 47 za i 5 suzdržanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bartulica o prizivu savjesti

12.34 - Stjepo Bartulica (DP) tvrdi da se ovim zakonom imputira da zakonodavac određuje kad počinje život, što je nazvao nonsensom te dodao da je i znanost potvrdila da život počinje začećem. Dodao je da treba sačuvati priziv savjesti u medicini.

Prepucavanje oko zakona o pobačaju

12.30 - Saborski zastupnici se prepucavanju replikama i povredama poslovnika. Branko Bačić (HDZ) je obrazložio zahtjev za stanku time da je prijedlog zakona podnormiran i dovodi do toga da je odluka žene o pobačaju vođena podzakonskim aktom. Osim toga, naveo je da je prekid trudnoće tim zakonom postao pravilo, a ne iznimka, što je razljutilo zastupnike ljevice, koji su reagirali. Anka Mrak Taritaš je poručila da je Bačić de facto rekao kako je time pobačaj postao obvezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je podijelio opomene, jer su se zastupnici pozivali na povredu poslovnika, a u principu su međusobno replicirali i svađali se.

Ništa od raspuštanja Sabora

12.14 - Nakon što je pao prijedlog o raspuštanju Hrvatskog sabora, krenulo se na glasanje o Zakonu o pobačaju SDP-a. Nastavljeni su pozivi na stanku iz različitih klubova zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić pozvala na stanku

12.10 - Sandra Benčić je pozvala na stanku prije glasanja o raspuštanju Sabora: "U zadnjih nekoliko mjeseci svjedočili smo ubrzanom raspadu ove Vlade. Počelo je s hapšenjem ministra Horvata, otvorene su istrage protiv dvojice visokih dužnosnika koji su neko vrijeme radili u Vladi. Pored te činjenice vaš premijer Plenković nije pokazivao ni osnovnu pristojnost da se ispriča građanima. Činjenica je da je pokušaj takozvane rekonstrukcije Vlade propao", rekla je.

Minuta šutnje za Franju Tuđmana

9.40 - Sjednica Sabora je započela je nešto prije 10 sati minutom šutnje povodom 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek snažno odjekuju njegove riječi. Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što. Franjo Tuđman postavio je temelje moderne hrvatske države, a njegova vizija zaokružena je ulaskom Hrvatske u EU i NATO", istaknuo je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

SDP-ov prijedlog

Današnjoj odluci prethodila je burna rasprava oko pobačaja. U raspravi koja je trajala čak do četiri sata ujutro, SDP-ova Sabina Glasovac poručila je da "prekid trudnoće treba biti legalan, siguran, dostupan i kvalitetan" te da treba osuvremeniti zakon, omogućiti ženama pristup informacijama, edukaciji, kontracepciji i prekidu trudnoće na zahtjev, poštujući njezinu privatnost i dostojanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVOGA MI PLAĆAMO /

Saborski zastupnik DP-a: 'Četnici su trudnici gurnuli pušku u vaginu i opalili. Kakva je razlika između države i četnika'

Image
OVOGA MI PLAĆAMO /

Saborski zastupnik DP-a: 'Četnici su trudnici gurnuli pušku u vaginu i opalili. Kakva je razlika između države i četnika'

"Vlada zatvara oči na sve jača konzervativna kretanja u društvu i dopušta da zbog toga ne funkcionira zdravstveni sustav, zbog straha od gubitka glasova boji se suprotstaviti marširajućem konzervativizmu", ustvrdila je Glasovac te nalgasila da je Ustavni sud 2017. preporučio donošenje novog zakona.

'Skandalozno podnormiran' zakon

Branko Bačić (Klub HDZ) kazao je da je predloženo "skandalozno podnormirano" i "u pravnom smislu ispod zakona koji je donesen prije više od 40 godina" te je najavio da ga HDZ neće podržati. Bez okvira predlaže se davanje ovlasti ministru da pravilnikom određuje edukacijsko- preventivne mjere, dok je za vrijeme pandemije, za mjere manjeg značaja, oporba tražila donošenje dvotrećinskom većinom, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da su lijeve političke stranke politički iskoristile tu tragediju. Taj novi zakon u sadržajnom smislu nije bitno drugačiji od onog koji je sada na snazi. On je nedorečen i čini mi se da nije u skladu s preporukama Ustavnog suda. On sigurno neće proći", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.

"Nećemo prihvatiti ovaj prijedlog zakona, kojemu je cilj bio napraviti polarizaciju i iskoristiti nesretnu sudbinu jedne trudnice koja ima problem u 27. tjednu trudnoće, a ne s pravom pobačajem", poručio je HDZ-ov saborski zastupnik Mladen Karlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštra rasprava do 4 ujutro

Ustvrdio je da 44 godine star zakon o pobačaju nije savršen, ali ga nije promijenio ni SDP dok je bio na vlasti te je pozvao oporbu da ne provlači tezu da se ukidaju prava žena. SDP-ov zakonski prijedlog ocijenio je manjkavim jer ne razrađuje prekid trudnoće u kasnoj fazi, fizičke i psihičke posljedice tog čina, edukaciju i prevenciju, a sporno mu je i da se predlaže besplatan pobačaj, odnosno da ga financira obavezno zdravstveno osiguranje.

"Zašto bismo svi mi plaćali prekid trudnoće zdravoj i normalnoj trudnici?", upitao je Karlić, dok je Hrvoje Zekanović usporedio predloženo s rasnim zakonima Adolfa Hitlera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste na strani zla", ustvrdio je i napustio sabornicu. Nezavisna Marijana Petir (Klub HDZ-a) predlagatelja je prozvala da "pobačaj naziva zdravstvenom skrbi, trudnoću izjednačava s bolešću, želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život", dok je Stipe Mlinarić (Domovinski pokret) upitao koja je razlika između četnika i države koja ubija svoju djecu.

Rasprava o uvođenju eura

Sabor bi danas trebao odlučivati i o vladinom prijedlogu o uvođenju eura kao službene valute. Jučer je prihvaćen rebalans proračuna, a ministar financija Zdravko Marić opetovao je da će nam ulazak u eurozonu donijeti koristi u vidu mogućeg ublažavanja rasta kamatnih stopa. Odlučivat će se i o saborskim mandatima bivših ministara Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića te oporbenoj inicijativi za raspuštanjem Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo