važna odluka / Sabor će dati zeleno svjetlo proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa: Oporba je imala prigovora

U praksi, obzirom na veličinu Jadrana, Italija, koja također uvodi pojas (IGP), i Hrvatska, dijelit će ga na pola

17.12.2020.
19:30
VOYO logo

Sabor će dati zeleno svjetlo proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu koji bi na snagu trebao stupiti početkom iduće godine. Ipak bilo je prigovora iz oporbenih redova - zašto se kasni, zašto se ne odnosi na EU članice - pa su i ministar vanjskih poslova i ljevica objašnjavali da smo dio Europske unije. A što pojas donosi više u odnosu na postojeći ZERP? 

Područje do 200 nautičkih milja

Zaštićeni ekološko ribolovni pojas, popularni ZERP koji se nije odnosio na članice EU, poslužio je svrsi. Pa je vrijeme da Hrvatska poput Italije proglasi isključivi gospodarski pojas - područje do 200 nautičkih milja prema pučini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je važno kažu i u narodu prepoznati kada je trenutak, kako se kaže u narodu u cetinskom kraju 'džilitnut se, a ne pogodit' cilja', morate znati da ćete pogoditi u sridu, a sada je pravi trenutak'', rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

U praksi, obzirom na veličinu Jadrana, Italija, koja također uvodi pojas (IGP), i Hrvatska, dijelit će ga na pola. Samo proglašenje donosi pravo izgradnje umjetnih otoka i korištenje energije mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Proglašenjem ZERP-a konzumiran najveći i najvažniji dio IGP-a, a koji se odnosi na zaštitu biljnih i životinjskih vrsta u Jadranu i zaštitu ribarstva'', kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

''Drago mi je da su konačno nakon pet godina stavili prijedlog Mosta i da ćemo ga sutra kako priliči pljeskom podržati i pojedini'', izjavio je saborski zastupnik Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamstva EK

No pojedini oporbenjaci imaju zadršku. Pa traže jamstva Europske komisije. 

"Tek s potpunom zaštitom Hrvatska je dobila svoj cilj, ovako je ovo promašena priča”, rekao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dugogodišnje težnje /

Hrvatski ribari proglašenje isključivog gospodarskog pojasa dočekuju raširenih ruku. Evo što kažu

Image
Dugogodišnje težnje /

Hrvatski ribari proglašenje isključivog gospodarskog pojasa dočekuju raširenih ruku. Evo što kažu

''Ovdje vas ljudi pitaju koje zanimaju mog prijatelja Šimu. Smiju li talijanske koćarice doći kod nas i bez naknade loviti našu ribu kao što su radili dosad'', kazao je Miroslav Škoro, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

''Hrvatska može ribariti i u španjolskom moru, to je zajedničko more, mi ćemo isto tako moći koćariti na talijanskoj strani, znači to je europsko more'', izjavio je Grlić Radman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IGP koji je proglasilo više od 100 država svijeta, dobit će zeleno svjetlo Sabora. A kako ide u dva čitanja, na snagu će stupiti u siječnju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo