SA ZGRADA U ZAGREBU I DALJE PRIJETI OPASNOST, NA KOME JE ODGOVORNOST? / Obnova čeka, a institucije prebacuju lopticu

Image

Gotovo godinu dana nakon potresa u užem centru Zagreba prolaznicima sa zgrada prijete razne opasnosti, a institucije umjesto da saniraju štetu, prebacuju odgovornost s jednih na druge

18.2.2021.
13:47
VOYO logo

42 milijardne kuna iznosi šteta od potresa u Zagrebu, a gotovo godinu dana nakon prvog potresa u užem središtu grada prolaznicima i dalje prijete opasnosti s krovova. Čekajući sanaciju i rješavanje administracije, institucije prebacuju odgovornost s jedne na drugu dok prolaznici moraju oprezno prolaziti pokraj zgrada.

Nakon što su sa zgrade u užem središtu grada pala dva-tri komada fasade, stanari su zvali vatrogasce. BibaSalata, predstavnica stanara jedne od zgrada rekla je kako su dosad srušili petnaest dimnjaka i obnovili njih pet. "Prikupljamo papire, ali se moramo između sebe dogovoriti jer ima 20 stanara. Ali procedura je prestrašna, što tu svega treba", rekla je Biba za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAO DA JE POTRES BIO JUČER: /

Dizalice zakrčile centar Zagreba, roditelji traže siguran put do škola, a Bandić novac ulupao u Snježnu kraljicu

Image
KAO DA JE POTRES BIO JUČER: /

Dizalice zakrčile centar Zagreba, roditelji traže siguran put do škola, a Bandić novac ulupao u Snježnu kraljicu

Pomoć u prikupljanju papirologije

Članovi udruge SOS Zagreb pomažu u prikupljanju papirologije, te naglašavaju da im se ljudi svakodnevno javljaju s istim problemima. "Sad su suvlasnici u problemima sakupljanja tih dokumentacija i čekanja da se odradi ono što je trebalo po zakonu i programu mjera, a to je odabir sudionika u gradnji poput projektanata i revidenata", rekao je Tomislav Bartolić, odvjetnik i član udruge SOS Zagreb.

U blizini Cvjetnog trga jučer je pao dio fasade, ali srećom nitko nije nastradao. "Neugodno se osjećam zato što sam čuo od gospođe koja radi u dućanu da su im statičari došli tek prošli tjedan. Dakle, prvi put su došli sad od onog potresa koji je bio u trećem mjesecu", rekao je Luka iz Zagreba. Mnogi građani rekli su kako nikad ne hodaju blizu zida već nekoliko metara dalje jer strahuju da im nešto ne padne na glavu. No, struka je poručila da će s krovova padati sve dok se ne odrade detaljni pregledi. "Nažalost, takve štukature, ornature i ukrasi uobičajeni su za ovaj kraj, a ovaj potres ih je zapravo razotkrio, odnosno pokazao je što se s njima može. Mi trebamo sada djelovati, a ne čekati da nekoga ubije pa tek onda početi djelovati", rekao je dr. sc. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz resornog Ministarstva poručili su da se upravitelji zgrada trebaju pobrinuti za sigurnost prolaznika. ŽeljkoUhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je kako je uloga upravitelja zgrada da iste održavaju i da one budu "funkcionalne i sigurne za one koji ih koriste i za prolaznike, a uloga inspekcije je da može narediti hitne radove".

Zgrade koje prijete sigurnosti prolaznika potrebno je hitno sanirati, a institucije si međusobno prebacuju loptice. Državni inspektorat tvrdi da je pregled potencijalno opasnih pročelja u nadležnosti Grada, a iz Grada odgovornost prebacuju na Državni inspektorat te dodaju da je sve na vlasnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MRAK-TARITAŠ O OBNOVI ZAGREBA: ‘Ni devet mjeseci nakon potresa rezultata nema

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo