Više nego prošle godine / S plaža se kradu novčanici, ruksaci, mobiteli: Evo kako najučinkovitije spriječiti da vam nestanu stvari

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Velike temeperature u ove ljetne mjesece izmame mnoge na gradske plaže, bilo one koji u moru traže osvježenje, ili one druge – koji po plaži traže vrijedne stvari.

26.7.2019.
15:40
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Krađe su nešto sasvim uobičajeno u ovo ljetno vrijeme, a iz policije redovito upozoravaju ljude da ne nose vrijedne stvari sa sobom, kao i da pripaze na njih.

Prema podacima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u lipnju su na području koje pokriva ta uprava zabilježene 22 krađe s plaža. Godinu ranije u istom razdoblju ta je brojka bila i manja- bilo ih je svega 13. No, iz PU naglašavaju da naša županija (kao i sam grad Split) ove godine bilježi i porast broja dolazaka pa veći broj krađa ne čudi, piše Splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ove godine zabilježen je dolazak 543.141 turista, a prošle godine 514.495 – na području Splitsko-dalmatinske županije, dok se na području grada Splita bilježi povećanje broja turista za oko 10% – prošle godine 118.492, a ove godine 130.391”, kažu iz PU splitsko-dalmatinske.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako se usporede brojke od 2016. do 2018. godine, bilježi se pad broja krađa s plaža. Tako ih je tijekom turističke sezone 2016. godine zabilježeno 97, godinu kasnije 78, a 2018. godine svega 48.

“Prema dosadašnjoj praksi, predmeti koji se najčešće kradu su torbe, ruksaci, novčanici i mobiteli. Predmeti poput torbi, ruksaka i novčanika najčešće se pronađu odbačeni, nakon što počinitelji iz njih uzmu vrijedne predmete poput novca i mobitela”, kažu nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su nam kazali, žrtve ovih kaznenih djela su i domaći i stranci, a počinitelje je teško uočiti jer se najčešće “svojim izgledom uklapaju među kupače, te ih zbog toga građani u pravilu i ne primjećuju.”

Policajci često tijekom turističke sezone obilaze plaže, u cilju prikupljanja saznanja i mogućeg uočavanja osoba koje se mogu dovesti u svezu s počinjenim kaznenim djelima. Isto tako cilj im je prevencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osim toga, tiskaju se i distribuiraju informativni materijali s uputama građanima i stranim turistima o postupanju u pojedinim situacijama, te se provode i određene mjere situacijske prevencije (postavljanje vidljivih stalaka za bicikle, korištenje sigurnosnih ormarića, suncobrana i ležaljki s pretincima na zaključavanje, postavljanje informativnih ploča sa slikovnim upozorenjima, postavljanje uputa na hrvatskom i engleskom jeziku s brojevima žurnih službi itd)”, navode iz PU splitsko-dalmatinske.

Najučinkovitiji način borbe protiv krađa s plaža je prevencija. Građanima se savjetuje da na plaže ne nose vrijedne stvari poput nakita, većih količina novca i slično, a ukoliko nose sa sobom skupi mobitel i novac, potrebno je svoje stvari držati pod nadzorom, dakle ili da sami paze, ili pak netko u koga imaju povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Potrebno je imati na umu da počinitelji koriste neoprez građana, pa se tako većina krađa dogodila upravo u vrijeme dok su se oštećeni dulje vrijeme nalazili u moru ili u obližnjem ugostiteljskom objektu, a da pritom nisu obraćali pozornost na ostavljene predmete”, kažu za Splitski dnevnik iz PU splitsko-dalmatinske.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo