Jezero puno nafte /

S jedne strane ribiči, a s druge stravičan prizor: Pogledajte što smo snimili na zagrebačkoj Savici!

'U centru grada Zagreba na Savici imamo problem već nekih dobrih 50 godina jer cijelo jezero je puno nafte'

21.4.2019.
16:02
VOYO logo

Iako nam olakšava život, plastika je ujedno i jedan od najvećih zagađivača. Objavljeno je i kojih deset vrsta plastike zagađuje europske rijeke i jezera. Plastične boce na prvom su mjestu. 

U Hrvatskoj je stanje još gore. Naš reporter Goran Latković obišao je jezera na zagrebačkoj Savici. S jedne strane zatekao je Zagrepčane koji su proljetni dan iskoristili za ribolov, a s druge strane stravične prizore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jezero puno nafte'

Naime, proljetni pjev žaba i buđenje predivne prirode. Sve to nalazi se na istoj lokaciji, nekoliko kilometara od centra glavnog grada!

"U centru grada Zagreba na Savici imamo problem već nekih dobrih 50 godina jer cijelo jezero je puno nafte. Kako se to dogodilo? Iskren da vam budem  ne znam", kazao je za RTL Danas Grgur Šojer, eko aktivist Zelene stope

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je s mazutom koji se na nekim dijelovima, ukoliko se zadržite nekoliko sekundi, počinje se pretvarati pa skoro u živo blato, a noge odmah počinju propadati.

Gradske vlasti naravno nisu napravile ništa da tu naftu uklone.

Nevjerojatna je činjenica da se s jedne strane nalazi otrovni mazut, a s druge strane ribnjaci. Razdvaja ih tek cesta. Inače brojni Zagrepčani svoje vikende provode tako da dolaze pecati dok im s druge strane doslovno smrdi po nafti.

Riba koju će kasnije pojesti, začinjena je tako mazutom i plastikom koje također ima napretek. Upravo su plastični proizvodi, pokazalo je istraživanje, najveći zagađivač rijeka i jezera u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plastični proizvodi najveći zagađivač rijeka i jezera

Evo 10 najčešćih: plastične boce, pakiranja, opušci, spremnici za hranu, štapići za uši, čaše za jednokratnu upotrebu, sanitarni proizvodi, pakiranja cigareta, plastične slamke i vrećice.

Mi smo u Zagrebu naišli na puno gori otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve će ovo završiti u rijekama i potocima i ovo je istraživanje u nekim civiliziranim zemljama. Kod nas je to puno puno gore. Na terenu vidite puno gore tvari? Puno gore, ako vam sad kažem koliko smo pronašli mina, jedna evo na Korčuli. Idemo idući tjedan na Mljet čistiti plaže", kazao je Romeo Ibrišević, eko aktivist Zelene stope.

"Evo sad je uskrsno vrijeme. Sad smo tu našu jadnu zemlju pribili na križ. Kucamo joj u ruke i noge zadnje čavle i vičemo razapni, a nismo svjesni da milijunima svjetlosnih godina okolo nema sličnog mjesta gdje bi mi ljudi mogli živjeti", dodao je Ibrišević.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo