Hvaranka Vinka Tudor trenutno se nalazi u Norveškoj. Donedavno je bila u Hrvatskoj. Jedina je paprenjake radile po domaćoj, starinskoj recepturi i to posve ručno, bez kalupa. No, Hrvatsku je sada zamijenila Norveškom, točnije, gradom Skienu u kojem će raditi slastice za goste restorana čiji je vlasnik prepoznao majstoricu, piše Novi list.
Ostala bi ona u Hrvatskoj, priča, da je bilo potpore da se ostvari njena želja da otvori slastičarnicu s hvarskim, otočkim, domaćim tradicijskim kolačima. Kako je kazala: "Ne možeš sačuvati tradiciju, jer ti ne daju da je sačuvaš. Pa živiš tako što iz dana u dan preživljavaš".
Naime, 2008. godine umijeće pripravljanja starograjskog paprenjaka postalo nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. No, čini se kako je naglasak ipak na "nematerijalna".
Cijela Vinkina strana njene obitelji radila je paprenjake od, kako kaže, tko zna kada. Još do jučer su ljudi zastajali kraj njenog prozora, omamljeni divnim mirisima.
"Građanka svijeta"
S 28 godina otišla je u Španjolsku. Bilo joj je ponuđeno da ostane i da čuva djecu no htjela je natrag:
"Nije mi se dalo. Htjela sam se vratiti i probat nešto učinit u Hrvatskoj. Jer volim Hrvatsku. Jer je tako lijepa kad si negdje vani. Ne možete vjerovat kako je divna. Ja sam u Španjolskoj bila k'o neka relikvija. Ljudi su me dolazili doticat jer sam s Hvara. Zato sam se vratila, računajući kako mater i ja možemo zajedno nešto napraviti. Shvatila sam da zanat imam u rukama, da mi ga je ona genetika dala", ispričala je za Novi list.
Vinka je imala viziju od koje nije pobjegla niti kad su je snašle nevolje. Bila je, između ostalog, zvijezda izložbe "Slatko otoka Hvara" 2017. godine.
Sve je išlo na dobro, ma jedno je deklarativna podrška, a drugo naši propisi, zakoni, pravila, krutost birokratska i svake druga. Zapelo je kod uvjeta što ih treba zadovoljiti da bi se kolače radilo. Tada je Vinka, kaže, shvatila da nije samo mještanka Hvara i državljanka RH već "građanka svijeta".
"Građanka sam svijeta, ali uvijek ću voljeti Hrvatsku, Stari Grad u kojem sam djetinjstvo ostavila. Miris mora će mi uvijek falit. Ma, ne živi se samo od mirisa mora. A paprenjaka neće nestati, samo će se način pripreme promijeniti", zaključuje Vinka.