PROBLEMI NAKON POTRESA /

RTL s geolozima u Mečenčanima: 'Ova vrtača nastala je još 1962. Dubina joj je 70 metara...'

Počela su hidrogeološka istraživanja, odnosno mjerenje razine podzemnih voda

9.2.2021.
20:55
VOYO logo

U Mečenčanima opsežna akcija geologa. Ne samo zbog vrtača kojih ima 90, i ne zna se koliko će se novih pojaviti, već i zbog izviranja vode iz tla. Počela su hidrogeološka istraživanja, odnosno mjerenje razine podzemnih voda.

Kada se prije 25 godina doselio u Mečenčane s obitelji, Ilija se nije nadao da će, osim svakodnevne neizvjesnosti od novih potresa i vrtača, gledati u neobično prazan bunar u svom dvorištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je do pola vode. Sad nema za jednu kantu. Vidi se dno", kazao je Ilija Vučić.

Geolozi na terenu 

Rezultat je to djelovanja podzemnih voda koje su nakon potresa promijenile svoju razinu. Timovi geologa stigli su na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš zadatak danas je da na crpilištu Pašanovo vrelo postavimo logere, odnosno uređaje za automatsko mjerenje razina podzemne vode. A nakon toga je cilj da prođemo uz kuće gdje ljudi imaju ove kopane zdence, odnosno bunare da i u njima izmjerimo dubinu vode", kazao je izvanredni profesor Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu Željko Duić.

Image
POSLJEDICE POTRESA /

Otkrivamo detalje o rascjepu u zemlji kod Siska! Majdak: 'Moramo ustanoviti je li došlo do izbijanja toksičnih čestica'

Image
POSLJEDICE POTRESA /

Otkrivamo detalje o rascjepu u zemlji kod Siska! Majdak: 'Moramo ustanoviti je li došlo do izbijanja toksičnih čestica'

Fenomen likvefikacije

A do Pašanovog vrela poveli su i ekipu RTL-a. Rezultati će im koristiti u procjenjivanju fenomena likvefikacije, odnosno slijeganja tla, a time i sigurnosti izvođenja ostalih radova. 

Pokazali su nam i jezero koje je bilo među prvim vrtačama u ovom kraju. "Nastalo je 1962. godine. Mi smo pokušavali izmjeriti njegovu dubinu i došli smo do podatka da je negdje oko 70 metara. I dolje se po ljeti, kad je sunce i lijepo vrijeme, vidi kako voda izvire iz podzemlja van. I to se jezero odlijeva u rijeku Sunju", rekao je rukovoditelj vodnih djelatnosti u JP Komunalac d.o.o. Tomislav Žličarić

A gdje i kada se vrtače mogu pojaviti i dalje je nepoznanica. "Mi smo kao Stožer donijeli odluku o preporuci ljudima da ne idu bez najave Civilnom stožeru, odnosno policiji u svoje njive, odnosno polja već da se najave i da pod nadzorom obave proljetne radove", kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li sigurno za promet?

A već 7 dana na terenu su i ostale ekipe geologa koje provode istraživanja. Tako i na 5 kilometara dugoj prometnici od Mečenčana do Borojevića.

"Mislimo odrediti kakvo je tlo ispod ceste na cijeloj toj dužini tako da bi se znalo da li se može promet normalno odvijat kasnije i da li se dolje negdje unutar ceste otvaraju neke rupe, ispod ceste na nekim dubinama", kaže inženjer geologije i fizičar Hrvoje Hlupić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo