UTRKA ZA PANTOVČAK / RTL pozvao Grabar-Kitarović i Milanovića na sučeljavanje 30. prosinca!

RTL je već poslao službeni zahtjev u oba stožera da se sučeljavanje održi sljedeći ponedjeljak, 30. prosinca

24.12.2019.
19:05
VOYO logo

Predsjednički kandidati nisu dugo čekali na oštre poruke i primjedbe jedno drugome. Početak kampanje drugog kruga izbora u RTL-u Danas analizirala je Damira Gregoret

U drugom krugu neće biti velikih skupova predsjedničkih kandidata jer njih nije jednostavno organizirati, a nisu ni jeftini. S obzirom na blagdansko vrijeme moglo se i očekivati da velikih skupova neće biti do održavanja drugog kruga 5. siječnja. U drugom krugu je i Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću jasno da im nisu dovoljni njihovi birači i da će pokušati privući birače koji su u prvom krugu zaokružili Miroslava Škoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

RTL pozvao kandidate na sučeljavanje 30. prosinca

Gregoret smatra da u tome više šanse ima Grabar-Kitarović nego Milanović, ali i Milanović će ići za time da uzme dio Škorinih, ali i birača onih manjih kandidata iz prvog kruga. Dodaje kako su sučeljavanja dobra prilika kandidatima da se predstave biračima koji zahvaljujući debatama mogu dobiti kompletniju sliku o njima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"RTL je već poslao službeni zahtjev u oba stožera da se sučeljavanje održi sljedeći ponedjeljak, 30. prosinca i sada čekamo odgovor. Na takav način bi u emisiji koja bi trajala između 60 i 90 minuta imali priliku dati jednako vremena i jednom i drugom kandidatu i postaviti prava pitanja", zaključila je Gregoret. 

"Milanović je u velikoj prednosti"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili predsjednik Zoran Milanović? Oboje poručuju da su spremni stati rame uz rame, pa i oči u oči i kroz sučeljavanje jedan na jedan građanima pokazati tko je bolji. Na prvu analitičari daju prednost Milanoviću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Formalno gledano, Milanović je u velikoj prednosti. Svima je jasno da on brže misli i da bolje artikulira misli. Dakle, što se forme tiče, njemu debata može biti plus", kazao je politički analitičar Nino Raspudić

"Većina smatra da su debate bolje za Milanovića, da je on brži, elokventniji i recimo tako, manje smušen, kako se pokazalo kod Kolinde Grabara Kitarović u prvom dijelu kampanje", kazao je politički analitičar Žarko Puhovski

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No istodobno uvjeravaju, rezultat debate ovisi i o drugim faktorima na koje Grabar-Kitarović i Milanović mogu, ali dijelom i ne mogu utjecati.

"Grabar-Kitarović zastupa stavove koje zastupa većina stanovništva"

"Problem je sa sadržajem jer Milanović barem deklarativno zastupa stajališta i vrijednosti koje većina stanovništva u Hrvatskoj ne prihvaća. S druge strane Grabar-Kitarović ima puno lošiju formu, ali deklarativno, ovo je važno naglasiti, deklarativno, jer politička praksa koju analiziramo pokazuje nešto drugo, zastupa stavove koje ipak dijeli većina stanovništva", kaže Raspudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je u stanju pretjerivati, u svojoj poziciji biti agresivan i onda njoj daje mogućnost da se pojavi kao ranjena, pogotovo ranjena žena, kandidatkinja. I to bi ga moglo oštetiti", kazao je Puhovski. 

Milanović je jedan sličan duel već imao, ali s Plenkovićem u kampanji za parlamentarne izbore. RTL je prije 5 godina organizirao prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata u drugom krugu; Ivo Josipović kao tadašnji predsjednik i Grabar-Kitarović kao izazivačica. Nakon RTL Duela sada aktualna predsjednica i ekipa iz njezina tadašnjeg Stožera bili su zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Grabar Kitarović, koja je i sada odbila sučeljavanje u prvom krugu na komercijalnim televizijama, 4. siječnja 2014. godine je priznala: "Mislim da je ipak bilo lakše. Znate, kad je dvoje ljudi, kad možete parirati jedan drugome. Jer kad ste vi u krugu od četvero ljudi, onda se to izgubi, onda ne znate, ograničeni ste, imate pravo na replike i onda morate kalkulirati. Mislim da je ovako najviše fer", kazala je tada Grabar-Kitarović. 

I sada poručuje da će se odazvati na debate pa je pitanje koliko će ih biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro da budu četiri tematske. Jedna o ekonomiji, jedna o vanjskim poslovima, jedna o decentralizaciji i izbornom sustavu i jedna koja mi se čini jako važnom - o odnosu premijera i predsjednice jer je to problem od početka sustava, iz 2000., onda bi to imalo smisla. Ako to ne bude tako, onda je bolje da bude jedna debata i da se sve to ugura zajedno. Dodat ću svoje uvjerenje da ovaj put debate ni o čemu neće odlučivati. Da su stvari zapravo odlučene svjetonazorski, a ne sadržajno", kaže Puhovski. 

"Više debata znači da, s jedne strane, može biti učinak malo i zasićenosti, razvodnjenosti, ali može biti i popravljanje lošeg dojma ostavljenog u prvoj debati. Logično mi je da Milanoviću više odgovara da bude jedna debata, objedinjena, gdje  je može dobro osmisliti, nastupiti agresivno, ali na pravim točkama, tamo gdje je Grabar-Kitarović krhkija, da dobije tu debatu, i onda to je to. A ako bude onda druga debata nakon toga, i ona se može pripremiti, neke stvari popraviti, pokrpiti, otvoriti njemu neke slabije točke, a pogotovo ako budu tri debate", kaže Raspudić. Uz debate pa i bez njih, do 5., odnosno 4. siječnja i izborne šutnje - trajat će borba za svaki glas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije pitanje - što će u drugom krugu odlučiti Škorini birači?

Gregoret je u RTL-u Danas komentirala da je pred stožerima Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića složen posao, no oni znaju i da puno toga ovisi i o samom kandidatu. Mnogo toga ovisi kako će se oni ponašati u samom sučeljavanju, a tu stožeri mogu utjecati samo u njihovoj pripremi. Specifičnost ovih izbora, bez obzira što se opet radi o borbi SDP-a i HDZ-a, jest i u tome da je Milanović dijelom omražen u dijelu ljevice, jednako kao i Grabar-Kitarović na desnici. 

Gregoret smatra da ne mora značiti da će birači apstinirati u drugom krugu, posebno zato što je dosad veći broj građana izlazio na birališta u drugom krugu. Najvažnije pitanje je što će biti s četvrtinom birača koji su izašli u prvom krugu, sa Škorinim biračima, i kako će se oni postaviti te hoće li odlučiti da ovaj put ne izađu na birališta.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo