Impozantno djelo /

RTL-ove kamere ekskluzivno na postavljanju više od 300 godina starog ulja na platnu u HAZU-u

Petnaestero restauratora na retuširanju slike, koja je kopija Rafaelove freske, radilo je 25.000 sati - odnosno više od četiri godine

20.11.2017.
19:13
VOYO logo

Nakon 60 godina u prašini do blistavog ukazanja. RTL-ove kamere bile su ekskluzivno na postavljanju više od 300 godina starog ulja na platnu u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Petnaestero restauratora radilo je na kopiji Rafaelove freske čak 25 tisuća sati.

Zid knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od sada krasi umjetnina stara 300 godina. "Susret pape Lava I. Velikog s Atilom" impozantno je ulje na platnu autora Carla Marattija, osobnog slikara pape Inocenta XI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sliku je biskup Josip Juraj Strossmayer 1888. dobio na poklon od iločkog kneza Odelskalkija", otkriva nam restaurator Slobodan Radić.

U pitanju je barokna kopija Rafaelove freske iz Vatikanske palače u Rimu. Na slici su papa Lav I. i Atila Bič Božji, a iznad njih s mačevima lete sveti Petar i Pavao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slika je bila u jako lošem stanju. Došlo je do pucanja boje, podloge, pa je slika u više navrata restaurirana", kazao nam je restaurator Slobodan Radić.

Jedan od najzahtjevnih pothvata izvelo je Hrvatsko restauratorsko društvo. Petnaestero restauratora na retuširanju je radilo 25.000 sati - više od četiri godine.  

"Radovi su bili dugotrajni i zahtjevni. Posebno jer smo sliku morali raditi u uspravnom stanju, dolazilo je do vibracije platna pa su se neke faze vrlo teško izvodile", otkriva nam restaurator.

A danas su imali razlog za slavlje. U tijeku su, naime, zadnje pripreme odnosno postavljanje vrijedne slike koja je bila u spremištu HAZU-a više od 60 godina. Ova slika veličine je prosječnog jednosobnog stana - 36 metara kvadratnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put nakon 1956., u četvrtak će javnost moći vidjeti - ovo impozantno umjetničko djelo - u knjižnici HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo