Vrijeme se opet mijenja / RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar otkriva stiže li nam uoči Uskrsa sunce ili snijeg

Prošli tjedan imali smo prilično hladne dane, zatim je za vikend zamirisalo proljeće da bismo već danas osjetili još jedan nalet hladnoće

21.3.2016.
19:15
VOYO logo

U drugoj polovini prošlog tjedna veći dio zemlje okupalo je dugoočekivano sunce, što je bio odličan uvod za kalendarski početak najiščekivanijeg godišnjeg doba - proljeća. 

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar osvrnula se na zimu koja je za nama, ali i otkrila što nas čeka u prvim danima proljeća i za uskrsne blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je bila zima i možemo li je napokon ostaviti iza sebe?

"Kolege iz Hidrometeorološkog zavoda obradili su podatke za zimu i oni odgovaraju općem dojmu koji, sigurna sam, imaju i građani. Zima je u cjelini bila toplija i sušnija od prošle. U velikom dijelu zemlje svrstana je u klimatološku kategoriju "vrlo toplo", a na Kvarneru, srednjem Jadranu i krajnjemu jugu čak "ekstremno toplo". Količine oborine bile su većinom iznad prosjeka, no ipak u kategoriji "normalno", dok je na sjevernome Jadranu, u dijelu Gorskoga kotara te Pokuplju bilo "kišno". Sjećamo se, uostalom, obilnih kiša koje su ponajviše u veljači zalijevale zapadni dio zemlje", kaže Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednoj od naših prognoza najavili smo da će zima, koja nas je poštedjela kad je trebala, ošinuti repom. Naime, prošli tjedan imali smo prilično hladne dane, zatim je za vikend zamirisalo proljeće da bismo već danas osjetili još jedan nalet hladnoće koji će još ojačati sutra i prekosutra. E, tada ćemo zimu ostaviti iza sebe", dodaje RTL-ova meteorologinja.

A što nas čeka u travnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno je da je i travanj poznat kao promjenjiv mjesec, ali s velikom sigurnošću mogu reći da krajem ovoga tjedna možete konzervirati zimske kapute i čizme. Naime, zasad se čini da će se u travnju nastaviti vrijeme slično onome s kraja ožujka, ugodno toplo i sušnije nego što je bilo u dosadašnjem dijelu godine. Ne brinite se, za usjeve ima dovoljno akumulirane vlage u tlu. Vrlo je velika vjerojatnost da ni mraza neće više biti, barem ne onoga koji bi mogao napraviti štetu. Postoji signal za umjereno zahladnjenje sredinom mjeseca, a nakon toga ćemo već posegnuti za kratkim rukavima", najavljuje Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo