IZBORNA UTRKA: /

Veliko istraživanje potvrdilo da će biti neizvjesno do kraja

Image
Foto: Pixsell, I. Čagalj/M. Cikotić

Prema anketi RTL-a, na predstojećim parlamentarnim izborima pobjeđuje HDZ. Ako bi se prognoze obistinile, u Saboru bi u novom sazivu najviše mjesta - 63 imala HDZ-ova Domoljubna koalicija.

22.10.2015.
19:40
Pixsell, I. Čagalj/M. Cikotić
VOYO logo

RTL je proveo i zadnju anketu u I. izbornoj jedinici koja obuhvaća Grad Zagreb. Sada se poznati i ukupni rezultati za sve izborne jedinice odnosno za cijelu zemlju. Po izbornoj jedinici u istraživanju je sudjelovalo 1.000 ispitanika, a ukpuno u svim izbornim jedinicama njih 10.000.

Zagreb SDP-u

U I. izbornoj jedinici najviše glasova dobila je SDP-ova koalicija Hrvatska raste - 35,7 posto, a HDZ-ova Domoljubna koalicija točno 30. Most nezavisnih lista ima 9,4 posto, koalicija Milana Bandića 5,8 te ORah 5,6 posto. Ispod izbornog praga od pet posto ostaju Živi zid, Uspješna Hrvatska i lista U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su, a napominjemo da je 12,2 posto birača neodlučno

Anketa u I. izbornoj jedinici provedena je 20. i 21. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
"NEOVISNE" PREDIZBORNE ANKETE: /

Čovjek koji ih izrađuje otvoreno podržava Karamarka

Image
"NEOVISNE" PREDIZBORNE ANKETE: /

Čovjek koji ih izrađuje otvoreno podržava Karamarka

Desnoj koaliciji tri mandata više

Ako se gledaju ukupni rezultati za svih deset izbornih jedinica, prema RTL-ovoj anketi HDZ-ova koalicija bit će relativni pobjednik. Od 140 mjesta u Saboru desna koalicija imala bi 63 zastupnika u Saboru, a SDP-ova koalicija tri manje odnosno 60. Preostalih 17 zastupničkih mjesta djelilo bi HDSSB-a (tri mandata), koalicija IDS-PGS (tri mandata), Uspješna Hrvatska (jedan mandat), Most nezavisnih lista (pet mandata), stranka Milana Bandića (tri mandata). Po jedan mandat imali bi Živi zid i OrAH.

Nacionalne manjine i dijaspora nisu uključene

Važno je napomenuti da 11. i 12. izborna jedinica nisu bile uključene u ovo istraživanje. U Saboru je 151 mjesto. Osam mjesta rezervirano je za nacionalne manjine i tri za dijasporu.

Tradicionalno glasovi dijaspore idu HDZ-u, a nacionalne manjine se vole prikloniti pobjedniku.

I ovo istraživanje potvrđuje da će se voditi neizvjesna izborna utrka i da je vrlo izgledno da se u izbornoj noći neće znati pobjednik. Poslije izborna politička trgovina, čini se, opet će odrediti tko će vladati slijedeće četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo