IZAZOVI ODRASTANJA / Na RTL Kockici kreće druga sezona emisije koja otvoreno govori o mentalnom zdravlju

Image

Razvojni strahovi, odgoj dječaka i djevojčica, pritisak petica, tijelo i emocije samo su neke teme koje će sigurno zanimati obitelji koje brinu o mentalnoj higijeni i otvoreno razgovaraju o emocijama

21.3.2024.
13:07
VOYO logo

U subotu, 6. travnja s emitiranjem počinje nova, druga sezona emisije "Meni možeš reći sve", posvećene mentalnom zdravlju. Dinamični društveni procesi i sve veći pritisak na mlade svakodnevica su s kojom se ponekad teško nositi, a u koštac s izazovima koje pred djecu i roditelje stavlja društvo uhvatila se ekipa RTL Kockice.

"U serijalu ulazimo dublje u procese i nastojimo shvatiti što se krije iza određenog ponašanja, bez osuđivanja", pojašnjava voditeljica Tatjana Horvatić, koja kaže kako joj je emisija pomogla da u svakodnevici primijeni neke osnovne postavke podržavajućeg roditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U novoj sezoni ulazimo dublje u psihičke procese i više se bavimo prevencijom određenih ponašanja. Uz to, ovaj put dijelimo konkretne savjete koji počivaju na stvarnim životnim situacijama", dodaje Sandra Tolić, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Image
vole ju svi /

Velikom rođendanskom proslavom obilježeno 10 godina RTL Kockice! Na okupljanju bila poznata voditeljska lica

Image
vole ju svi /

Velikom rođendanskom proslavom obilježeno 10 godina RTL Kockice! Na okupljanju bila poznata voditeljska lica

Razvojni strahovi, odgoj dječaka i djevojčica, pritisak petica, tijelo i emocije samo su neke teme koje će sigurno zanimati obitelji koje brinu o mentalnoj higijeni i otvoreno razgovaraju o emocijama. "Nit vodilja je da se prvo pobrinemo za sebe i budemo dobri sami sa sobom da bismo mogli biti tu i za druge", naglašava Tolić, koja će govoriti o temama poput društvene i osobne odgovornosti, empatije, srama i krivnje, ali i onim posvećenim adolescentima s kojima i inače često radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako anksioznost, jedna od tema koja se obrađuje u serijalu, može imati mnoga lica, a dokaz tomu je i relativno novi termin s kojim se sve više susrećemo - ekološka anksioznost, odnosno kronični strah i zabrinutost od ekološke propasti, a koja je iznimno zastupljena među mladima, druga sezona serijala pozabavit će se i ovom tematikom.

"Danas se sve češće spominje ekološka anksioznost koja je direktno povezana s klimatskim promjenama i njihovim utjecajem na društvo. Mladi su svjesni promjena oko sebe, a ekološke katastrofe nerijetko ostavljaju trag na mentalnom stanju pojedinaca", napominje Tolić. Vođeni time, produkcija emisije se u čak tri epizode dotiče eko aktivizma i načina na koji svi mi, poglavito mladi, možemo pridonijeti očuvanju okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Briga o okolišu počiva na osobnoj i društvenoj odgovornosti. Ona neposredno utječe na naše mentalno zdravlje, pogotovo u kontekstu klimatskih promjena i ekološke krize s kojom se suočavaju današnje generacije", naglašava Tolić s kojom RTL Kockica surađuje već nekoliko godina. "Nove generacije su svjesne stanja u koje je industrijalizacija dovela našu planetu, oni su tu da mijenjaju politike i utječu na očuvanje okoliša na nekim višim razinama", dodaje Tolić.

Serijal "Meni možeš reći sve" kreće s emitiranjem u subotu, 6. travnja, i emitirat će se na RTL Kockici subotama u jutarnjem terminu. Izuzev tema koja se tiču ekologije, dotaknut će se brojnih mentalnih izazova s kojima se susreću djeca i roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLDAJTE VIDEO: RTL Kockica napunila sedam godina

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo