Špica sezone / RTL gužve vrhunca sezone prati iz zraka i s ophodnjom na cestama: pogledajte pogibljene situacije u koje vozači srljaju na autocestama

Prvi vikend u kolovozu u Hrvatsku privuče najviše turista. Prema moru vozilo se u kolonama, ponekad dugim i do 20 kilometara, a čepovi su nastajali na ulazu u Knin. Proveli smo dan s ophodnjom na autocesti.

5.8.2017.
18:55
VOYO logo

Otkako je počela turistička sezona za ophodare Hrvatskih autocesta - nema odmora. Ova ekipaa po nekoliko puta dnevno obiđe rutu do Karlovca i natrag. Njihova zadaća je napraviti sve da bi se izbjegle nepotrebne prometne nesreće i zastoji.

“Prvenstvneo je uklonit vozilo, vidjet ima li unesrećenih, pozvati hitnu pomoć, vatrogasce, zavisi”, kaže ophodar HAC-a Jan Grahovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna obitelj morala je stati jer je na autu pukla guma, a rezervna je ispuštena. No to nije sve: zaboravio je ključ zbog čega ne može zamijeniti gumu.

Ophodari su tako osigurali mjesto i pozvali nadležnu službu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nervozni vozači željni da što prije stignu na odredište često srljaju kao u ovoj situaciji, a ima i onih bezobraznih koji zaustavnu traku koriste za pretjecanje. Naša ekipa snimila je jednu takvu situaciju u kojoj je vozač autobusa ipak kažnjen.

“Žure se naprijed, hoće što prije biti i to je najveći razlog gdje dolazi do prometnih nezgoda, onda idu s vozilima kojekakvim.”, dodaje Grahovac, koja nerijetko ‘zakuhaju’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HAC-u procjenjuju da će samo ovaj vikend autocestama proći nekoliko stotina tisuća vozila. Neki su došli samo zbog Oluje.

Kako bi lakše podnijeli čekanje u kolonama, Hrvatska turistička zajednica na naplatnim je postajama dijelila vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Lučkom se cijeli dan stvaraju kolone iako ih radnici pokušavaju smanjiti otvaranjem i zatvaranjem izlaza odnosno ulaza. Gužva je i na odmorištima, a prometno je bilo i na graničnim prijelazima, pogotovo sa Slovenijom.

HAC je prošli vikend od cestarina zaradio čak 40 milijuna kuna, 13 posto više nego lani, a sudeći prema gužvi na cestama dobra zarada neće izostati ni ovaj vikend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo