U KRITIČNOM SU STANJU / RTL doznaje: Uklanjaju se tornjevi katedrale u Zagrebu, vjernici bi se trebali vratiti u nju iduće ljeto

Gotova je projektna dokumentacija za obnovu zagrebačke katedrale. U lošijem je stanju nego se očekivalo. Pogotovo tornjevi

27.6.2022.
20:00
VOYO logo

Nakon 827 dana od zagrebačkog potresa izvana i iznutra katedrala u skelama. Posvuda su. Na samom vrhu do kojeg vodi lift i usko stubište stanje gore od očekivanog. Tornjevima je nažalost odzvonilo.

Popeli smo se na sam vrh, na 75 metara visine. Oba tornja su u kritičnom stanju i kako doznajemo oba će biti uklonjena do kraja godine. Jer uslijed i manjeg potresa moglo bi doći do urušavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrhove oba tornja i sjevernog i južnog morat ćemo skinuti za oko 10 metara. Znači ovaj dio koji gore vidimo, taj čipkasti dio on jednostavno zbog dotrajalosti neadekvatnog kamena nije moguće dokazati na namanja seizmička podrhtavanja", kazao je projektant Mario Todorić.

Graditelji katedrale tada o potresu nisu vodili računa pa sada to pokuša popraviti tim veći od sto ljudi i osigurati katedralu od potresa. Tražili su i savjete inozemnih kolega. Veliki izazovi čekaju ih i u potkrovlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
5,5 po Richteru /

FOTO Postala je jedan od simbola razornog potresa: Ovo je zagrebačka katedrala nakon godinu dana

Image
5,5 po Richteru /

FOTO Postala je jedan od simbola razornog potresa: Ovo je zagrebačka katedrala nakon godinu dana

Damir Lazarević, autor koncepta konstrukcijske obnove, odveo nas je u najoštećeniji dio katedrale.

"U ovom dijelu koji nije baš tako velik imat ćemo puno izazovnog konstruktorskog posla, vidite pukotine po zidovima, vidite pukotine po svodovima", pokazuje Lazarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju tešku zadaću: u katedralu vratiti vjernike, a pri tom sačuvati njezinu povijest i stari izgled.

"Mi očekujemo da bi ograničeno korištenje moglo biti kroz nekih godinu dana. Znači iduće ljeto bi vjernici i turisti mogli u katedralu. Na kontrolirani i ograničeni način", kazao je Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da ih više neće moći biti 5 tisuća nego do tisuću. Za Božić punu katedralu nećemo vidjeti još dugo.

"Bit ćemo optimistični 5-10 godina. Na dobrom smo putu i čini se da nas ništa ne može iznenaditi", tvrdi Lazarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini ne ide im na ruku, a i cijene obnove su skočile.

"Sigurno je da će ovo sve utjecati, svaki dan cijena goriva raste,a sve što će se ovdje raditi mora se od nekud dovesti već vam je to pokazatelj da to ne može biti po nekim cijenama koje su bile prekjučer", kazao je mons. Zlatko Koren iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je provedba natječaja za izvođače radova, a jedna od prvih njihovih zadaća bit će uklanjanje vrha sjevernog i južnog tornja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo