OGLAS

RJEŠENJA ZA KRIZU / RTL doznaje da je paket mjera Vlade težak 6 milijardi kuna, izdašne subvencije očekuju i poduzetnike

RTL Doznaje da je paket težak i više od 6 milijardi kuna. No, unatoč ciframa čini se - manje bi mogli plaćati oni koji više štede

3.9.2022.
21:35
VOYO logo

Račun za struju za kolovoz u pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu je tri puta veći nego u istom razdoblju lani. Računaju na vladine vatrogasne mjere pomoći - i prelazak u kategoriju za kućanstava - jer u protivnom na tankom su ledu.

"Ne bih kalkulirao s cijenama, no to bi svakako bilo puno jeftinije nego ovaj račun od 21 tisuću kuna koji sam usput rečeno jučer morao platiti", kazao je voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu, fra Vladimir Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole, vrtići, domovi za starije i nezbrinutu djecu, fakulteti, bolnice, vjerske zajednice i udruge koje pomažu ugroženima, struju bi ubuduće mogli plaćati kao kućanstva ili kroz niže fiksne cijene. Računaju na isto kada je u pitanju i plin.

Image
DRAMATIČNO POSKUPLJENJE /

Distributeri traže hitno rješenje za cijene plina: Megavatsat godinama je bio 20, a sad je i 313 eura!

Image
DRAMATIČNO POSKUPLJENJE /

Distributeri traže hitno rješenje za cijene plina: Megavatsat godinama je bio 20, a sad je i 313 eura!

"Puno bi to značilo jer bi to značilo da možemo normalno funkcionirati, s tim da su to veliki iznosi. To su višestruka povećanja, na nivou države znam da je preko 1300 škola", kazala je Ines Kapša, ravnateljica druge osnovna škola u Bjelovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdašne subvencije za poduzetnike

Izdašne subvencije očekuju i poduzetnici. Mikro poduzetnici mogli bi računati na fiksne cijene struje. No još se uvijek traži rješenje za velike tvrtke. Čak 40 posto tvrtki ima dvostruko veće račune nego lani pokazuje anketa koju je proveo HUP.

"Najbitnije je rasporediti mjere pomoći ravnomjerno za sve poduzetnike na ovisno o sektoru ili veličinu poduzetnika. Predložili smo vladi ograničenje cijene električne energije na 150 eura po megavat satu", kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najrazvijenije zemlje razumiju da im poduzetnici pune proračun i da su poduzetnici najveći potrošači energenata i da zbog toga imaju i niže troškove od stanovništva", kazala je Ivana Matić iz Udruge Glas Poduzetnika.

U fokusu socijalno ugrožene skupine

U fokusu vladinog paketa mjera su socijalno najugroženije skupine u društvu, oni koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, nezaposleni i umirovljenici koji će i dalje primati energetski dodatak kako bi lakše podmirili račune. Očekuje se da će potpore nastaviti primati i ribari i poljoprivrednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je dati ulazne potpore prema onima koji proizvode hranu, a nakon toga i prerađivačima radi toga što su uz energente. Najjači je udar na hrani kad je riječ o kućnom proračunu", kazao je sindikalist Krešimir Sever.

Redefinirati bi se mogle i tarife za kućanstva - pa bi oni koji troše manje očekuje se mogli plaćati jeftiniju struju. Slične mjere imaju Slovenci i Mađari. Jedna od opcija je da se tako utvrdi određena količina za prosječno kućanstvo koja bi se zadržala na postojećim cijenama, uz povećanje tarife za potrošnju iznad toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere se u vladi još bruse. Paket bi u ponedjeljak trebao biti predstavljen stranci, u utorak partnerima, u srijedu napokon i javnosti.

"Bit će dobar, moćan i snažan", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to računaju i građani i udruge i poduzetnici. Jer dok čekaju da jesenski paket napokon ugleda svjetlo dana, mnogi strahuju poduzetnici i udruge strahuju da bi mogli ostati u mraku.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Užas u Italiji. Djevojčice iz Hrvatske i Srbije tjerali na prostituciju, a morale su i prositi, krasti, dilati...